Επιχείρηση «σώστε τη Θάλασσα του Μαρμαρά»

Ένα σχέδιο διαχείρισης καταστροφών προκειμένου να απομακρυνθεί η «θαλάσσια βλέννα» που απειλεί τη Θάλασσα του Μαρμαρά έθεσε σε εφαρμογή η τουρκική κυβέρνηση.

Το πυκνό και γλοιώδες στρώμα της οργανικής ύλης έχει εξαπλωθεί στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κωνσταντινούπολης, συνιστώντας απειλή για τη θαλάσσια ζωή και για την αλιευτική βιομηχανία της περιοχής.

Σε μαζικό καθαρισμό, η Τουρκία αρχίζει να καθαρίζει το βλεννογόνο από τη Θάλασσα του Μαρμαρά

Το βλεννογόνο είναι η υπερανάπτυξη μικροσκοπικών φυκιών – φυτοπλαγκτόν. Το παχύρρευστο στρώμα που μοιάζει με βλέννα περιέχει μια ποικιλία μικροοργανισμών και προκαλείται από την αύξηση της θερμοκρασίας του θαλασσινού νερού λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, του στάσιμου νερού και της ρύπανσης.

Σημειώνεται πως τα νερά της Θάλασσας του Μαρμαρά βρέχουν την Κωνσταντινούπολη με τα 16 εκατομμύρια κατοίκους, αλλά και πέντε άλλες επαρχίες.

Aerial view of cleaning vessels and boats sailing through the sea covered with a plague of sea snot, a thick slimy layer of the organic matter also known as marine mucilage, spreading through the Sea of Marmara and posing a threat to marine life and the fishing industry, on the shores of Istanbul, Turkey June 8, 2021. Picture taken with a drone. REUTERS/Mehmet Caliskan

Περίπου 1.000 εργαζόμενοι θα φέρνουν τα απόβλητα στην ακτή και θα τα μεταφέρουν σε δημοτικές εγκαταστάσεις. Και οι επτά πόλεις στην ακτή της Θάλασσας του Μαρμαρά -συμπεριλαμβανομένης της Κωνσταντινούπολης μαζί με τις Tekirdag, Canakkale, Yalova, Bursa, Balikesir και Izmit- συμμετέχουν στις προσπάθειες καθαρισμού.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις