Δημοσιονομικός άθλος για να αποπληρωθούν τα χρέη της πανδημίας από την Ελλάδα

Societe Generale

Αντιμέτωπη με έναν δημοσιονομικό «άθλο» θα βρεθεί η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, όταν θα κληθεί να αποπληρώσει τα χρέη της πανδημίας, όπως δείχνει μελέτη της Societe Generale. Έτσι και αλλιώς, ο γαλλικός επενδυτικός οίκος τονίζει ότι το 2022 έρχεται η ώρα του λογαριασμού.

Το 2022 θα είναι μία χρονιά απότομης δημοσιονομικής σύσφιγξης, αφού το δημοσιονομικό έλλειμμα των χωρών της Ευρωζώνης αναμένεται να πέσει στο μισό. Στη συνέχεια, θα μειωθεί κάτω από το 3% του ΑΕΠ το 2023 και κοντά στο 2% το 2024.  

societe-generale-gia-ellada-dimosionomikos-athlos-gia-na-apoplirothoyn-ta-chrei-tis-pandimias0

Έπειτα από την περίοδο του δημοσιονομικού «ό,τι χρειαστεί» («whatever it takes»), οι κυβερνήσεις θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν την πολιτική τους στην κανονικότητα.

Οι κυβερνήσεις θα εστιάσουν στη μείωση των χρεών και στη βιωσιμότητά τους. Η Ελλάδα, η Ιταλία και σε μικρότερο βαθμό η Ισπανία, στοχεύουν να μεγιστοποιήσουν τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, χρησιμοποιώντας το σύνολο των διαθέσιμων δανείων, προκειμένου να ενισχύσουν την αύξηση του ΑΕΠ.

Η αντιμετώπιση των χρεών της πανδημίας θα έρθει μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής, τονίζει η SocGen. Το γράφημα που έκανε ο οίκος αποδεικνύει τη δυσκολία του εγχειρήματος για την Ελλάδα, η οποία είναι μεγαλύτερη  σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες.

societe-generale-gia-ellada-dimosionomikos-athlos-gia-na-apoplirothoyn-ta-chrei-tis-pandimias1

Υποθέτοντας ότι η ανάπτυξη επιστρέφει στο μέσο όρο του 2000-2019, η Ελλάδα χρειάζεται πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα (της τάξης του 2% του ΑΕΠ) μόνο για να μειώσει το χρέος της στα προ-κορωνοϊού επίπεδα σε βάθος 15ετίας, δηλαδή έως το 2035. Εάν θέλει να ρίξει το χρέος της κάτω από το 60% του ΑΕΠ έως το 2040, η Ελλάδα θα χρειαστεί πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 7% του ΑΕΠ.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα (μαζί με την Ιταλία) χρειάζεται να κάνει την μεγαλύτερη δημοσιονομική προσπάθεια από όλες τις χώρες απλά και μόνο για να επαναφέρει το χρέος στα προ-κορωνοϊού επίπεδα. Εάν θέλει να φέρει το χρέος κάτω από το όριο του 60%, τότε απαιτείται ένας πραγματικός δημοσιονομικός άθλος.

Η Societe Generale εκτιμά ότι η δημοσιονομική σύσφιξη στην Ευρωζώνη από το 2022 και μετά θα εστιάζει κυρίως στις περικοπές δημοσίων δαπανών, όμως το μείγμα των πολιτικών θα περιλαμβάνει επίσης αυξήσεις φόρων αλλά και προσπάθειες να κλείσουν φορολογικά «παραθυράκια».

Η Société Générale SA, που συχνά ονομάζεται “SocGen”, είναι μια γαλλική πολυεθνική τράπεζα επενδύσεων και εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών που εδρεύει στο Παρίσι της Γαλλίας.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις