Ισραήλ: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το εμπόριο γούνας ζώων

Το εμπόριο της γούνας ζώων για τους σκοπούς της μόδα απαγόρευσε στις 09/06 στο Ισραήλ, με σχετικό υπουργικό διάταγμα. Έτσι, έγινε η πρώτη χώρα που υιοθετεί μια τόσο αυστηρή νομοθεσία.

Το Ισραήλ απαγόρευσε την πώληση γούνας στη βιομηχανία μόδας την Τετάρτη, και έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που το έπραξε.

«Η βιομηχανία γούνας προκαλεί τον θάνατο εκατοντάδων εκατομμυρίων ζώων παγκοσμίως και προκαλεί απερίγραπτη σκληρότητα και ταλαιπωρία», δήλωσε η υπουργός Προστασίας του Περιβάλλοντος Γκίλα Γκαμίελ μετά από την υπογραφή της απόφασης, η οποία τίθεται σε ισχύ σε έξι μήνες.

Το Ισραήλ είχε ήδη απαγορεύσει το 1976 την εκτροφή ζώων για τη γούνα τους.

Διάφορες χώρες παγκοσμίως εφαρμόζουν μερικές απαγορεύσεις στο εμπόριο της γούνας, ιδίως για είδη που απειλούνται, όπως η φώκια.

Η πλήρης απαγόρευση του εμπορίου της γούνας δεν εφαρμόζεται παρά μόνο σε ορισμένες πόλεις, όπως το Σάο Πάουλο στη Βραζιλία ή στην πολιτεία της Καλιφόρνιας.

Η Ινδία έχει εγκρίνει ένα ανάλογο μέτρο, σε εθνικό επίπεδο, όμως μονάχα για τα δέρματα του βιζόν, της αλεπούς και του τσιντσιλά.

«Το εμπόριο της γούνας των ζώων -οι εισαγωγές και εξαγωγές- θα απαγορευτεί με εξαίρεση τις ανάγκες για έρευνα, εκπαίδευση και ορισμένες θρησκευτικές παραδόσεις», επισημαίνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος του Ισραήλ διευκρινίζοντας πως η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ σε έξι μήνες.

Η χρήση της γούνας, που χρησιμοποιείται τελετουργικά στο «Schtreimel», το καπέλο από αληθινή γούνα που φορούν ορισμένοι υπερορθόδοξοι Εβραίοι, θα συνεχίσει να επιτρέπεται.

«Η βιομηχανία του εμπορίου της γούνας προκαλεί αδιανόητα βασανιστήρια στα ζώα και αυτό το διάταγμα θα μεταμορφώσει την αγορά της μόδας στο Ισραήλ κάνοντάς την καλύτερη στο θέμα του σεβασμού των περιβαλλοντικών κανόνων», τόνισε η υπουργός Περιβάλλοντος.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις