Η επικίνδυνη μόδα με μακιγιάζ μικρών παιδιών που έχει σαν αφετηρία την Κίνα

Ανησυχητικές διαστάσεις αποκτά στην Κίνα η «μόδα» που θέλει μικρά παιδιά να χρησιμοποιούν μέικ-απ, ικανοποιώντας τα «απωθημένα» των γονιών τους να τα μετατρέψουν σε πρωταγωνιστές της τέχνης με μεγάλη αναγνωρισιμότητα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η οκτάχρονη, Μενγκένγκ, μαθήτρια δημοτικού στη Σανγκάη που έχει αποκτήσει τέτοια εξοικείωση με τα καλλυντικά όσο με τα βιβλία και τα παιχνίδια της ηλικίας της.

Η ανήλικη έχει εμφανιστεί σε διάφορες διαφημίσεις και επιδείξεις μόδας για παιδιά από την έναρξη από όταν ήταν στο νηπιαγωγείο, κάνοντας συχνή χρήση μακιγιάζ, με την μητέρα της να θεωρεί πως έτσι αναπτύσσει την αισθητική της κόρη της.

Από τον Μάιο του 2019 μέχρι τον Μάιο του 2020, δηλαδή μέσα σε μόλις ένα χρόνο, οι πωλήσεις παιδικού μακιγιάζ εκτοξεύθηκαν κατά 1.200%. Από την πλευρά του, ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών, Τσου Ζαχόι, εκτιμά πως η διόγκωση της βιομηχανίας καλλυντικών οφείλεται στην ευρεία φιλοδοξία των γονέων να κάνουν τα παιδιά τους διάσημα σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Στην Κίνα, τα καλλυντικά απευθύνονται για παιδιά ηλικίας από 12 ετών ενώ ο δερματολόγος Λου Γιάο, υπογράμμισε πως πρόσφατα εισήχθησαν στο νοσοκομείο που εργάζεται μερικοί ασθενείς νεαρής ηλικίας που είχαν αλλεργική αντίδραση από το μακιγιάζ που έβαλαν στο πρόσωπό τους πριν από 10 ημέρες, κατά τη διάρκεια εορτασμών για την Ημέρα του Παιδιού στην Κίνα (1η Ιουνίου).

Όπως διαπίστωσε, τα καλλυντικά διέθεταν επιβλαβή συστατικά για την επιδερμίδα των ανήλικων ενώ παρουσίασαν προβλήματα στο ανοσοποιητικό και ενδοκρινικό τους σύστημα.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις