Γιατί παχαίνουν τα Ελληνόπουλα;

Περίπου το 40% των παιδιών στη χώρα μας έχει βάρος πάνω από το φυσιολογικό. Και τώρα το λόκνταουν μοιάζει να φόρτωσε τα παιδιά με ακόμη περισσότερα κιλά. Τι κάνουμε λάθος στη χώρα της μεσογειακής διατροφής;

ρευνες γύρω από την αύξηση του σωματικού βάρους των παιδιών την περίοδο του λόκνταουν, αναπόφευκτα, δεν υπάρχουν. Είναι πολύ νωρίς για κάτι τέτοιο. Μια πρώτη εικόνα, όμως, προκύπτει από την καθημερινή εμπειρία των ίδιων των γιατρών. Κι αυτό που φαίνεται είναι ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των παιδιών που πήραν δυσανάλογα πολύ βάρος για την ηλικία τους. «Ένα παιδί φυσιολογικού ύψους, μέχρι να μπει στην εφηβεία, πρέπει να παίρνει τρία κιλά τον χρόνο», μας λέει η παιδοενδοκρινολόγος Μαρία ΚαράντζαΚαράντζα – Χαρώνη Μαρία, Ενδοκρινολόγος Παίδων | Μητέρα, επιστημονική υπεύθυνη της Ενδοκρινολογικής Κλινικής Παίδων «Μητέρα» και του Ιατρείου Ελέγχου Βάρους Παιδιών και Εφήβων. «Μετά το λόκνταουν, βλέπουμε μεγάλο ποσοστό παιδιών που έχουν πάρει περισσότερο βάρος από όσο θα έπρεπε. Μάλιστα, τα περισσότερα έχουν πάρει βάρος που αντιστοιχεί σε δύο χρόνια».

Η εξήγηση δεν είναι δύσκολη. «Εν μέρει οφείλεται στη διακοπή της φυσικής δραστηριότητας – και δεν αναφέρομαι μόνο στον οργανωμένο αθλητισμό. Ακόμη και το ελεύθερο παιχνίδι, στο σχολικό διάλειμμα, είναι μια πολύ σημαντική σωματική δραστηριότητα», συνεχίζει η Δρ Καράντζα, προσθέτοντας ότι αυτό που κυρίως έπαιξε ρόλο είναι το γεγονός ότι τα παιδιά έμειναν στο σπίτι με διαρκή πρόσβαση σε φαγητό. Πάνω-κάτω, δηλαδή ό,τι συνέβη και με τους ενήλικες, που επίσης είδαν τον δείκτη της ζυγαριάς να κινείται ανοδικά μέσα στον τελευταίο χρόνο.

[chico945/Flickr]

Σαν παχυσαρκία ορίζεται η αυξημένη ποσότητα λίπους στο σώμα, αλλά έχει σημασία ότι την υπολογίζουμε διαφορετικά σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες.

Για τον ορισμό της παχυσαρκίας χρησιμοποιούμε τις καμπύλες του Δείκτη Μάζας ΣώματοςΔείκτης Μάζας Σώματος, αυτό που έχουμε μάθει να αποκαλούμε ΒΜΙ.

Για τους ενήλικες γνωρίζουμε ότι όταν κάποιος έχει δείκτη ΒΜΙ πάνω από 25, είναι υπέρβαρος. Όταν πρόκειται για παιδιά ή εφήβους, ο γιατρός θα συνυπολογίσει την ηλικία, το ύψος και το βάρος. Έτσι, παιδιά ή έφηβοι με ΒΜΙ μεγαλύτερο του 85% χαρακτηρίζονται υπέρβαρα, ενώ παιδιά ή έφηβοι με ΒΜΙ μεγαλύτερο του 95% χαρακτηρίζονται ως παχύσαρκα. «Ο παιδίατρος είναι αυτός που θα υπολογίσει εάν το παιδί εντάσσεται σε αυτές τις κατηγορίες ή όχι, ανάλογα με το ύψος και το βάρος του», λέει η Δρ Καράντζα.

Ένα παχουλό παιδί είναι ένα υπέρβαρο παιδί. Και ένα υπέρβαρο παιδί, μπορεί να γίνει παχύσαρκο. Κι αν δεν αλλάξει τη διατροφή του, θα γίνει ένας παχύσαρκος έφηβος. «Η εφηβική παχυσαρκία μας απασχολεί πολύ, διότι ένας έφηβος που ολοκληρώνει την εφηβεία του όντας παχύσαρκος έχει πιθανότητα 50% να γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικας», παρατηρεί η παιδοενδοκρινολόγος. Στην Ελλάδα έχουμε τα υψηλότερα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών. Ένα 25% των παιδιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα και ένα ακόμη 15% εντάσσεται στην κατηγορία των παχύσαρκων, λέει η Δρ Καράντζα. Με άλλα λόγια, περίπου το 40% των παιδιών του Δημοτικού έχουν βάρος μεγαλύτερο του φυσιολογικού.

Οι κίνδυνοι για την υγεία των παιδιών ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΤΩ

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις