Η Βουλγαρία δεν αίρει το βέτο στην ΕΕ για τις διαπραγματεύσεις ένταξης των Σκοπίων

O υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Stefan Yanev (Δ) με τον πρόεδρο της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev (Α). 17 Ιουνίου 2021. EPA/VASSIL DONEV

Ο Ζόραν Ζάεφ μετέβη χθες στη Σόφια, σε μία προσπάθεια να πείσει τη Βουλγαρία να άρει τις αντιρρήσεις της σχετικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας κατέστησε σαφές ότι η θέση της Βουλγαρίας παραμένει η ίδια, καθώς όπως σημείωσε σε σχετική του ανακοίνωση, οι προϋποθέσεις για τη διεξαγωγή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (που σηματοδοτούν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) μεταξύ ΕΕ και Βόρειας Μακεδονίας δεν έχουν εκπληρωθεί.

«Η θέση της βουλγαρικής κυβέρνησης αναφορικά το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας και τη διεξαγωγή της Διακυβερνητικής Διάσκεψης παραμένει αμετάβλητη.Το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ θα πρέπει να περιέχει εγγυήσεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας του 2017, οι οποίες δεν υφίστανται επί του παρόντος»

Η Σόφια θέλει τα Σκόπια να αναγνωρίσουν πως το έθνος και η γλώσσα τους έχουν βουλγαρικές ρίζες, κάτι που απορρίπτει κατηγορηματικά η Βόρεια Μακεδονία, η οποία κατηγορεί τη Βουλγαρία ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή πορεία της.

Η Σόφια κατηγορεί επίσης τα Σκόπια για αντιβουλγαρική ρητορική και απροθυμία να εφαρμόσουν μια διμερή συμφωνία φιλίας μεταξύ των δύο χωρών από το 2017.

Η απόφαση για την έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία, αλλά και την Αλβανία αναμένεται να ληφθεί από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ που θα διεξαχθεί στις 22 Ιουνίου.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις