Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις, όπως ορίζει η σχετική απόφαση, αφορούν στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και θα υποβάλλονται έως και την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021.

Προϋποθέσεις για την υποβολή της αίτησης είναι να είναι ο φοιτητής είτε Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κατέχει ακαδημαϊκή ταυτότητα και να έχει δικό του ΑΦΜ.

Σημειώνεται πως η υπηκοότητα αφορά μόνο τον φοιτητή όχι τους γονείς ή κηδεμόνες του.

Η αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, ενώ σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων, τότε τη δήλωση πρέπει να κάνει εκείνος που φαίνεται ότι βαρύνει ο φοιτητής και στον οποίο εμφανίζεται ως προστατευόμενο μέλος.

Κατ’ εξαίρεση δικαιούχοι θεωρούνται σε περίπτωση που:

  • Είναι ορφανός από τους δύο γονείς.
  • Οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού.
  • Είναι πάνω από 25 ετών.
  • Είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος.

H διαδικασία αίτησης

Οι αιτήσεις γίνονται στο stegastiko.minedu.gov.gr και για την είσοδο στο σύστημα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του TAXISnet.

Ο αιτών καλείται να συμπληρώσει υποχρεωτικά αυτά τα στοιχεία:

  • Αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή.
  • Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φοιτητή και του έτερου γονέα, εάν δικαιούχος είναι ο γονέας. Στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής, δηλώνει μόνο τον ΑΦΜ του/της συζύγου του (αν υφίσταται).
  • Αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου.
  • Αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, τη ΔΟΥ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail).

Με την οριστική υποβολή της αίτησης, ο αιτών δηλώνει υπεύθυνα πως τα στοιχεία που δήλωσε είναι αληθή.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο o φοιτητής δεν έχει Ακαδημαϊκή Ταυτότητα σε ισχύ, τότε υποβάλλει αίτηση χορήγησης του επιδόματος, αφού προηγουμένως αιτηθεί και παραλάβει την Ακαδημαϊκή του Ταυτότητα.

Αν η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα έχει ακυρωθεί λόγω λήξης της φοιτητικής ιδιότητας (περάτωση σπουδών, διακοπή φοίτησης κ.λπ.) τότε λαμβάνονται υπόψη στοιχεία της τελευταίας ακυρωμένης Ακαδημαϊκής του Ταυτότητας και ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Ιδρύματος βεβαιώνει κατά την επιβεβαίωση του ακαδημαϊκού κριτηρίου ότι ο φοιτητής είχε τη φοιτητική ιδιότητα για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις