Η σημασία του συνεδρίου της AHEPA στην Αθήνα

Μετά από πολλές δεκαετίες, από την δεκαετία του 1970, η AHEPA, η μεγαλύτερη ομογενειακή οργάνωση, διοργανώνει το συνέδριό της στην Αθήνα από τις 25-31 Ιουλίου.

Πρόκειται για μία ιστορικής σημασίας απόφαση με υψηλή συμβολική σημασία, που μπορεί να αποτελέσει σταθμό στις σχέσεις της Ομογένειας με την μητέρα πατρίδα.

Η AHEPA, καθώς και οι άλλες ομογενειακές οργανώσεις, όπως είναι γνωστό  αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις.

Ωστόσο η AHEPA, μετά από μία μακρά περίοδο αμφιταλαντεύσεων, ως προς τον προσανατολισμό της, έχει μπει σε μία πορεία ανάπτυξης και αισιοδοξίας που στηρίζεται στη νέα έμφαση που δίνει στην ταυτότητά της, δηλαδή στις ελληνικές της ρίζες.

Αυτό, εξάλλου, αποτελεί και το κύριο μήνυμα της απόφασής της να διεξάγει το 99ο συνέδριό της στην Αθήνα.

Ετσι, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα της ιστορικής αυτής οργάνωσης επιστρέφουν στη μητέρα πατρίδα να προσκυνήσουν τα άγια χώματά της.

Να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους στους μετανάστες προγόνους τους που άφησαν μητέρες, πατέρες και πατρίδα κι έκαναν μια μεγάλη βουτιά στο άγνωστο, στην πολύ μακρινή τότε Αμερική για να βοηθήσουν τους γονείς τους και τα αδέρφια τους, για να δώσουν την ευκαιρία στις οικογένειές τους για μία καλύτερη ζωή.

Να γιορτάσουν τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και τον καθοριστικό ρόλο που η Φιλική Εταιρεία, οι τότε Απόδημοι, έπαιξαν στην αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού.

Να τονίσουν την απόλυτη υποστήριξή τους προς την Ελλάδα και την Κύπρο μπροστά στον σοβαρό κίνδυνο που η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας αποτελεί για την κυριαρχία τους.

Και, ακόμα, για να στηρίξουν την Ελλάδα καθώς αγωνίζεται να ανταπεξέλθει στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Και αυτά έρχονται σε μία εποχή που, επιτέλους, έχει δοθεί και σ’ εμάς τους Απόδημους το δικαίωμα της ψήφου στις ελληνικές εκλογές, παρά τις μεγάλες και φανερά προσβλητικές για εμάς αδυναμίες του, όχι όμως με ευθύνη της κυβέρνησης.

Το συνέδριο της AHEPA στην Ελλάδα σηματοδοτεί, πιθανόν, την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις Ομογένειας και μητέρας πατρίδας.

Φέρνει πιο κοντά τις δυνάμεις του Εθνους. Εκφράζει μία αισιοδοξία ότι η Ομογένεια, παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, αγωνίζεται να παραμείνει πιστή στις ρίζες της. Και αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα, παρά τα δικά της προβλήματα, σημειώνει σημαντικά βήματα προόδου.

Το συνέδριο αυτό αποτελεί, ίσως, μια έμμεση αναγνώριση της αλληλεξάρτησης του Ελληνισμού της Ελλάδος με τον Απόδημο Ελληνισμό.

Αποτελεί μία διαβεβαίωση ότι το Εθνος είναι ενιαίο και αποφασισμένο να αυξήσει και να εμβαθύνει τους δεσμούς του κάτω από αυτές τις ώριμες πλέον συνθήκες, που διευκολύνονται από τις επαναστατικές αλλαγές στην τεχνολογία.

Γι’ αυτούς και για πολλούς άλλους λόγους οφείλουμε να συγχαρούμε τον πρόεδρο της AHEPA Γιώργο Χωριάτη, τον εκτελεστικό της διευθυντή Βασίλη Μωσαϊδη και την λοιπή ηγεσία της, να δηλώσουμε την υποστήριξή μας και να τους ευχηθούμε ένα καλό συνέδριο.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις