Επιστολή του Αντιπεριφερειάρχη Δ. Σαββόπουλου για τις Ζημιές στα Φασόλια της Π.Ε. Καστοριάς.

Να δοθεί η δυνατότητα αναγγελίας ζημίας λόγω καύσωνα για την καλλιέργεια των φασολιών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, επισημαίνει με την επιστολή που έστειλε την Παρασκευή 09 Ιουλίου 2021, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και τον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α Ανδρέα Λυκουρέντζο. Παράλληλα κοινοποίησε την επιστολή στους Βουλευτές του Νομού, στο  Γραφείο Μακεδονίας  Γ.Γ. Πρωθυπουργού, στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και στον Προϊστάμενο ΕΛΓΑ Δυτικής Μακεδονίας.

Στο κείμενο της επιστολής υπογραμίζει :

Σας γνωρίζουμε ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς καλλιεργούνται περίπου 15.000 στρέμματα αναρριχόμενα φασόλια γίγαντες – ελέφαντες (PHASEOLUS COCCINEUS L.) (Π.Γ.Ε.) και πλακέ (PHASEOLUS VULGARIS L.), με τάση αυξητική τα τελευταία, δίνοντας επαγγελματική διέξοδο, στις δύσκολες εποχές που ζούμε, σε παλιούς αλλά και νέους φασολοκαλλιεργητές.

Τη φετινή χρονιά, κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες άνω των 35οC, όπως αυτές καταγράφηκαν από το δίκτυο αγρομετεωρολογικών σταθμών του νομού μας, προκάλεσαν μεγάλες ζημίες στην καλλιέργεια που οφείλονται στην πτώση ανθέων και λοβών και μεγάλη μείωση, όπως διαφαίνεται, της αναμενόμενης  παραγωγής. Οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν  στους σταθμούς άγγιξαν τους 40οC  (στο σταθμό Τοιχιού 39,4 στις 30/06/2021, στο σταθμό Καλοχωρίου 38,8οC στις 24-06-2021) γεγονός που καταδεικνύει ότι σε περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας θα  σημειώθηκαν θερμοκρασίες που ξεπερνούν και τους 40 οC, θερμοκρασιακό όριο καύσωνα για τον ΕΛΓΑ.

Επισημαίνεται ότι, οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες άνω των 35οC προξενούν μεγάλες ζημίες στην καλλιέργεια, γεγονός που έχουμε τονίσει με παλαιοτέρα έγγραφα, ζητώντας την ασφαλιστική κάλυψη της καλλιέργειας όταν σημειώνεται μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία πάνω από 35oC για τουλάχιστο 4 συνεχόμενες ημέρες.

Η φασολοκαλλιέργεια είναι μια δυναμική καλλιέργεια που απαιτεί πολλές ώρες ανθρώπινης εργασίας, προσφέροντας ικανοποιητικό εισόδημα στους παραγωγούς αλλά και στους εργάτες γης που απασχολούνται σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με τις διαφορετικές εργασίες που απαιτεί η καλλιέργεια της.

Ζητούμε να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να δοθεί η δυνατότητα αναγγελίας για ζημιές λόγο καύσωνα στην καλλιέργεια των αναρριχόμενων φασολιών γίγαντες – ελέφαντες (Π.Γ.Ε.) και πλακέ από τους ανταποκριτές του ΟΓΑ, για να ακολουθήσουν στη συνέχεια δηλώσεις ζημίας από  τους παραγωγούς για την αποζημίωση τους.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις