Ταινίες κάτω από τα αστέρια -Λαχταριστά θερινά σινεμά

Θυμάμαι τη βραδιά στον πρώτο μου θερινό, ήμουν δεν ήμουν 5 χρονών, σαν να ήταν χτες.

Πάνινη καρέκλα σκηνοθέτη και μια τεράστια οθόνη, γύριζα δεξιά και αριστερά το κεφάλι να παρακολουθήσω το έργο από την πρώτη θέση. Δίπλα στους μεγάλους να ψιθυρίζουν την υπόθεση του, γιατί δεν ξέρω ακόμα να διαβάζω υπότιτλους και πολύ στεναχωριέμαι….

Θυμάμαι ακόμα τι μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση ακόμα και από το ασημένιο πιστόλι του καου- μπόϋ που πυροβολούσε. Η μυρωδιά του ποπ κορν αλλά και των πασατέμπος που μοιράζουν παιδιά λίγο μεγαλύτερα από εμένα που ρίχνω κλεφτές ματιές κατά το μπαρ. Στο διάλειμμα θα πάρουμε και εμείς… Είχα κίνητρο να κάθομαι φρόνιμα…

Και κάπου εκεί ο Τάκης ο Μανέκας να προειδοποιεί τον βασικό ήρωα… <<πίσω σου, πίσω σου κοίτα… θα σε πυροβολήσει!!!>>

Η Καστοριά είχε αρκετούς κινηματογράφους, ιδιαίτερα κατά την δεκαετία του ’60, και αποτελούσαν μέρος της κουλτούρας και του πολιτισμού μιας πόλης γεμάτης νεαρόκοσμο που απασχολούνταν στις τοπικές βιοτεχνίες. Οι θερινοί άνοιγαν στα μέσα Ιουνίου ενώ λειτουργούσαν ακόμα και δεν έκλειναν ορισμένοι χειμερινοί.

ΡΙΟ: Με την πρώτη χρονιά λειτουργίας του στα μέσα της δεκαετίας ΄50, ήταν ένας από τους παλαιότερους κινηματογράφους της Καστοριάς.

ΑΣΤΥ: Από τις αρχές του ΄60 περίπου ο «σινεμάς» αυτός βρίσκεται δίπλα από τους χειμερινούς κινηματογράφους “Παλλάδιον” και “OSKAR”

Στου “ΧΑΤΣΙΟΥ” μας έπεφτε μακριά για την εποχή εκείνη σχεδόν στην είσοδο της πόλης καθόσον η Λεωφόρος Κύκνων και ίσως τμήμα της “Αθανασίου Διάκου” δεν υπήρχε και έπρεπε να διασχίσουμε την “Γράμμου”… ταξίδι ολόκληρο για παιδιά του δημοτικού…

ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Στην θέση του σημερινού κινηματογράφου που πρόκειται να ανοίξει και πάλι ως χειμερινός.

Διαβάζω στην ιστοσελίδα του κινηματογράφου:

Την Δευτέρα 12/07/2021 ο θερινός κινηματογράφος ΟΛΥΜΠΙΟΝ κάνει την πρεμιέρα του σε έναν άλλο πλέον χώρο με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών και παραστάσεων που θα σας κρατήσουνε συντροφιά όλο το καλοκαίρι, μέχρι να δώσει τη σκυτάλη του το φθινόπωρο στο χειμερινό ΟΛΥΜΠΙΟΝ (Μητροπόλεως 42).

Στον χώρο θα φιλοξενηθούν κινηματογραφικές προβολές, θεατρικές παραστάσεις και μουσικές συναυλίες, καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, σε συνεργασία με τα Victoria Cinemas, μια αλυσίδα κινηματογράφων με πανελλαδική εμβέλεια που αριθμεί 8 κινηματογράφους σε όλη τη χώρα, εξασφαλίζοντας τις πιο δημοφιλείς προβολές και παραστάσεις της σεζόν.

Τοποθεσία: https://bit.ly/3wpMpFt

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις