5 λόγοι που κιτρινίζουν τα φύλλα στα φυτά μας και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όσοι και όσες ασχολούμαστε με φυτά, είτε λουλούδια   είτε καρποφόρα δέντρα είτε οποιοδήποτε άλλο είδος φυτού, είναι το κιτρίνισμα των φύλλων. Σαφώς και βλέποντας το κιτρίνισμα των φύλλων αγχωνόμαστε, στενοχωριόμαστε και ψάχνουμε να βρούμε τι φταίει! Το πρώτο πράγμα λοιπόν που πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε από που προέρχεται το κιτρίνισμα των φύλλων για να μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε.

Το κιτρίνισμα των φύλλων είναι ένα σύμπτωμα των φυτών το οποίο δείχνει κάποιο πρόβλημα είτε στο περιβάλλον που αναπτύσσεται το φυτό είτε στην περιποίηση που δέχεται. Στο συγκεκριμένο άρθρο θα δούμε τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν κιτρίνισμα στα φύλλα των φυτών αλλά και τρόπους να τις αντιμετωπίσουμε και να εξασφαλίσουμε υγιή και όμορφα καταπράσινα φύλλα στα φυτά και στα λουλούδια μας!

Βασικές αιτίες για το κιτρίνισμα των φύλλων
Το κιτρίνισμα των φύλλων μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες, όπως η υπερβολική υγρασία στο χώμα, η έλλειψη νερού, η ανεπάρκεια λίπανσης στο χώμα, ο μειωμένος φωτισμός αλλά και διάφορες προσβολές από έντομα ή ασθένειες. Ας δούμε λοιπόν τις αιτίες αλλά και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής της.

  1. Υπερβολική υγρασία

Ο πρώτος παράγοντας που παίζει σημαντικότατο ρόλο στην υγεία των φυτών είναι το πότισμα. Και κυρίως το σωστό πότισμα. Η υπερβολική υγρασία γύρω από τη ρίζα των φυτών αλλά και στο χώμα είναι ίσως η πιο βασική αιτία για το κιτρίνισμα των φύλλων. Δεν χρειάζεται να ποτίζουμε καθημερινά χωρίς να αφήνουμε να στεγνώσει πρώτα το χώμα. Επίσης όταν χρησιμοποιούμε γλάστρες θα πρέπει να γίνεται σωστή αποστράγγιση ώστε να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει, ειδάλλως το κιτρίνισμα των φύλλων θα είναι δεδομένο. Ασφαλώς, το υπερβολικό πότισμα είναι υπεύθυνο και για άλλα προβλήματα στα φυτά μας, όπως το σάπισμα της ρίζας, η πτώση των φύλλων και των λουλουδιών αλλά και η ανάπτυξη μυκήτων. Είναι λοιπόν σημαντικό να ποτίζουμε τα φυτά όταν στεγνώνει το χώμα και ιδανικά να ποτίζουμε σε μεγαλύτερες ποσότητες και με μικρότερη συχνότητα.

  1. Έλλειψη νερού

Το νερό είναι απαραίτητο στοιχείο για τα φυτά, προκειμένου να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν την φωτοσύνθεση και άλλες βασικές λειτουργίες, όπως την απορρόφηση θρεπτικών στοιχείων από το χώμα. Όταν τα φυτά δεν παίρνουν το κατάλληλο νερό μπορεί να παρουσιαστεί κιτρίνισμα στα φύλλα και στη συνέχεια πτώση τους. Εκτός από το κιτρίνισμα στα φύλλα, η έλλειψη νερού μπορεί να προκαλέσει μάρανση των φύλλων και γενικότερη καχεξία του φυτού.

  1. Ανεπαρκής λίπανση

Το λίπασμα είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των φυτών. H έλλειψη λίπανσης λοιπόν είναι μία από τις βασικές αιτίες για το κιτρίνισμα των φύλλων όταν δεν υπάρχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά στο έδαφος ή στο φυτόχωμα για τις ανάγκες των φυτών και των δέντρων. Τα φύλλα μπορεί να κιτρινίσουν λόγω έλλειψης σε άζωτο, μαγνήσιο και σίδηρο. Πολύ χαρακτηριστικές περιπτώσεις κιτρινίσματος φύλλων είναι η έλλειψη σιδήρου που παθαίνουν τα οξύφιλα φυτά όπως η γαρδένια, η καμέλια και η ορτανσία, καθώς και τα εσπεριδοειδή δέντρα όπως η πορτοκαλιά, η λεμονιά και η μανταρινιά. Για την αντιμετώπιση των κίτρινων φύλλων στα φυτά που εμφανίζονται λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων, προσθέτουμε λίπασμα αζώτου, μαγνησίου και σιδήρου στις κατάλληλες ποσότητες ανάλογα το είδος του φυτού, την ανάπτυξη του και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες.

  1. Μειωμένος φωτισμός

Ως γνωστόν τα φυτά φωτοσυνθέτουν. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να έχουν τον κατάλληλο φωτισμό. Σε περίπτωση που δεν τον έχουν τότε μπορεί να παρουσιάσουν κιτρίνισμα στα φύλλα, λόγω μειωμένης φωτοσύνθεσης. Αυτό κυρίως συμβαίνει σε φυτά εσωτερικού χώρου όπου δεν τα βλέπει πολύ φως. Επίσης μπορεί να συμβεί σε καλλωπιστικά φυτά που ενώ αγαπούν τον ήλιο, εμείς τα έχουμε σε σκιερό μέρος. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να μεταφέρουμε τα φυτά σε πιο φωτεινά μέρη ώστε να είναι περισσότερο εκτεθειμένα στις ακτίνες του ηλίου.

  1. Ασθένειες και έντομα

Αν έχουμε απορρίψει όλες τις παραπάνω αιτίες για το κιτρίνισμα των φύλλων των φυτών μας, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να υπάρχει κάποια μυκητολογική ασθένεια. Για παράδειγμα, στις τριανταφυλλιές όταν προσβάλλονται από την ασθένεια της μελανής κηλίδωσης, εκτός από την μαύρη κηλίδα πάνω στα φύλλα, σταδιακά εμφανίζεται ένα κιτρίνισμα που καλύπτει όλο το φύλλο. Κιτρινίσματα στα φύλλα με μορφή κηλίδων παθαίνει και η καλλιέργεια του αμπελιού όταν προσβάλλεται από τις ασθένειες του περονόσπορου και του ωιδίου. Τα κίτρινα φύλλα στα φυτά, επίσης, μπορούν να εμφανιστούν λόγω προσβολής από έντομα. Ελέγχουμε προσεκτικά τα φυτά μας για την ύπαρξη εντόμων όπως ο αλευρώδης, η μελίγκρα, ο θρίπας, τα κοκκοειδή και ο τετράνυχο, τα οποία απομυζούν τους χυμούς των φύλλων των φυτών με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται κιτρινίσματα στα φύλλα. Για την αντιμετώπιση των εντόμων, ψεκάζουμε τα φυτά μας με τα κατάλληλα βιολογικά εντομοκτόνα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, μπορούμε να προστατέψουμε τα φυτά μας χρησιμοποιώντας αυτοσχέδια οικολογικά σκευάσματα που φτιάχνουμε με σπιτικά υλικά, όπως το πράσινο σαπούνι ή το πιπέρι καγιέν.

ιδεες διακοσμησης σπιτιου

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις