Κατσίκες, οι φθηνοί διαχρονικοί πυροσβέστες

Η Πορτογαλία κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες να βρει λύσεις προκειμένου να αποτρέψει τις δασικές πυρκαγιές, που τα τελευταία χρόνια αποτεφρώνουν τεράστιες εκτάσεις.

Δοκίμασε τα τελευταία τεχνολογικά μέσα, όπως τηλεχειριζόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δορυφόρους και πυροσβεστικά αεροσκάφη. Πραγματοποίησε μακροπρόθεσμες πολιτικές μεταβολές για τη βελτίωση της διαχείρισης των εδαφών, έτσι ώστε να προληφθούν οι πυρκαγιές. Και μετά, βέβαια, ήρθαν οι αίγες. Εν μέρει, το πρόβλημα της Πορτογαλίας, όπως και πολλών άλλων κρατών του Νότου, είναι η ερήμωση των χωριών της ενδοχώρας από τους κατοίκους τους.

Κατσικοσβέστες: Η Πορτογαλία «προσέλαβε» κατσίκες για να προλαμβάνει φωτιές
Ο Φερντάντο Μούρα και το κοπάδι του (φωτό) μπορεί να μην φαίνονται ιδιαίτερα… ηρωικοί, αλλά ο Πορτογάλος αγρότης και οι 370 κατσίκες του είναι οι πλέον πρόσφατες «ενισχύσεις» στη μεγάλη μάχη της χώρας κατά των καλοκαιρινών πυρκαγιών.
Η Πορτογαλική κυβέρνηση προσέλαβε βοσκούς και κτηνοτρόφους για να καθαρίσουν τη βλάστηση με τις κατσίκες τους

Για τη δουλειά του, ο κτηνοτρόφος κερδίζει 125 ευρώ (144 δολάρια) για κάθε εκτάριο που εκκαθαρίστηκε κατά το πρώτο έτος και 25 ευρώ ανά εκτάριο για καθένα από τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Ένα μικρό συμπλήρωμα στο εισόδημα προέρχεται από την πώληση κατσικίσιου γάλακτος και κρέατος.

ΔΕΙΤΕ ΣΧΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

Η απουσία βοσκών, γιδοβοσκών και κτηνοτρόφων επέτρεψε την υπερβολική αύξηση της χλωρίδας στις δασικές περιοχές και την ταχύτερη εξάπλωση των πυρκαγιών. Μία εύκολη και οικονομική λύση, σύμφωνα με τους Πορτογάλους αξιωματούχους, μπορεί να είναι το ταπεινό κατσίκι, που τρέφεται με τα χαμόκλαδα που πυροδοτούν τις δασικές πυρκαγιές. Αρκεί βέβαια να βρεθούν αρκετοί γιδοβοσκοί και να υποστηριχθεί ο τρόπος ζωής τους, που σήμερα χάνεται. Ο Λεονέλ Μαρτίνς Περέιρα, 49 ετών, είναι ο τελευταίος γιδοβοσκός στο χωριό του. Ταυτόχρονα συνιστά και την πρώτη γραμμή άμυνας κατά των δασικών πυρκαγιών. Ο μεσήλικας γιδοβοσκός συμμετέχει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα της πορτογαλικής κυβέρνησης που στοχεύει να συνδράμει τους βοσκούς στη σκληρή και μοναχική δουλειά τους, η οποία ωστόσο μπορεί να βοηθήσει τη χώρα να προσαρμοστεί στις μελλοντικές πραγματικότητες της κλιματικής αλλαγής.

Το ορεινό χωριό του, το Βερμέλιο της νότιας Πορτογαλίας, είναι περικυκλωμένο από λωρίδες άγονης γης, σαν κάποιος να έχει περάσει από εκεί με ένα τεράστιο χορτοκοπτικό μηχάνημα.

Πρόκειται για το αποτέλεσμα 150 κατσικιών Αλγκάρβε, μιας ντόπιας φυλής, που διακρίνονται για τις σκούρες βούλες επάνω στο λευκό τους τρίχωμα. Τα συμπαθητικά ζώα καταβροχθίζουν τα χόρτα που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν μια πυρκαγιά. Οι κατσίκες αγαπούν όλα τα τοπικά φυτά, όπως τις φραουλιές, έναν θάμνο από τον οποίο οι κάτοικοι της περιοχής παράγουν ένα ισχυρό, φρουτώδες ποτό, το aguardente de medronhos. Τα φύλλα του θάμνου καλύπτονται από ένα κολλώδες προστατευτικό φύλλο που αρπάζει αμέσως φωτιά. Για τις κατσίκες, όμως, είναι νόστιμη τροφή, την οποία αξίζει να αναζητήσουν ακόμα και στα υψώματα.

Το πρόγραμμα με τις αίγες ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο από την πορτογαλική κυβέρνηση με κόστος μερικές χιλιάδες ευρώ. Σήμερα, συμμετέχουν σε αυτό 40 έως 50 γιδοβοσκοί σε όλη τη χώρα, οι οποίοι συνδυαστικά διαθέτουν 10.800 κατσίκια. Τα βοσκούν σε μια έκταση 27,11 τ. χλμ., σε επιλεγμένες περιοχές, επιρρεπείς στις πυρκαγιές.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις