Σε τροχιά υλοποίησης το αστρονομικό πάρκο του Όρλιακα στα Γρεβενά

Παρουσία του διακεκριμένου αστροφυσικού, Θανάση Οικονόμου, που ήταν και ο εμπνευστής του έργου, του πρύτανη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρου Θεοδουλίδη και του δημάρχου Γρεβενών, Γιώργου Δασταμάνη, υπογράφηκε η ένταξη στο ΕΣΠΑ από τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη, του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Πάρκου Όρλιακα στα Γρεβενά.

Το έργο εντάσσεται στις χρηματοδοτήσεις του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020 και η προγραμματική σύμβαση περιλαμβάνει στην πρώτη φάση την δημιουργία του «Αστρονομικού πάρκου Όρλιακα», ενώ στην επόμενη θα ενταχθούν η κατασκευή των κτιρίων και η αγορά του εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά από δεκατέσσερα χρόνια καθυστέρησης, θα πάρει σάρκα και οστά ένα έργο πνοής για τα Γρεβενά και την Δυτική Μακεδονία. Μετά τις υπογραφές της προγραμματικής σύμβασης ανάβει το πράσινο φως για ένα έργο εμβληματικό που θα προσθέσει αξία στην οροσειρά της Πίνδου. Ένα όνειρο μια ιδέα που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2007.

Με την ολοκλήρωσή του βάζει την περιοχή, στον παγκόσμιο χάρτη των αστρονομικών πάρκων και θα είναι το τέταρτο στην Ελλάδα και το μοναδικό στην Βόρεια Ελλάδα.

Την ικανοποίησή του, την χαρά και τις ευχαριστίες του εξέφρασε, ο καθηγητής Αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και ερευνητής στη NASA κ. Οικονόμου, με φανερή την συγκίνησή του για την ευχάριστη εξέλιξη και την απεμπλοκή του έργου από τα γρανάζια της γραφειοκρατίας.

Στην διάρκεια της τελετής που διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο της ΠΕ Γρεβενών ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι με την ένταξη του έργου στα ευρωπαϊκά προγράμματα, λύνεται μια εκκρεμότητα χρόνων που ταλάνισε τις προηγούμενες αυτοδιοικήσεις και τους εμπλεκόμενους φορείς.

Με πληροφορίες από:

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις