Οι προτάσεις της Γεννηματά στην ΔΕΘ για στήριξη των νέων εργαζομένων

Για το «σχέδιο κοινωνικής αναγέννησης που έχει ανάγκη η χώρα» μίλησε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης», στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. παρουσίασε το σχέδιο 8 σημείων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν οι «πράσινες» δημόσιες επενδύσεις και η «πράσινη» Παιδεία. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά, «σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητη μια πραγματική εκπαιδευτική μεταρρύθμιση για ένα ανθρωπιστικό, ψηφιακό, πράσινο σχολείο της νέας εποχής που θα εξασφαλίζει ίσες ευκαιρίες για όλους».

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ είπε ότι το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο περιλαμβάνει 8 μεγάλες και τολμηρές αλλαγές που είναι οι εξής:

1ον) Νέο παραγωγικό μοντέλο – Ενίσχυση την εγχώριας Παραγωγής. Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με επίκεντρο τον αγροδιατροφικό τομέα, τον οικολογικό προσανατολισμό της παραγωγής, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε οργανική διασύνδεση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

2ον ) Πρόγραμμα για «Πράσινες» Δημόσιες Επενδύσεις. Ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές και ένα ευέλικτο πλαίσιο κινήτρων θα προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις.

Δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε μια οικονομία απαλλαγμένη από τον λιγνίτη, ώστε να μην οδηγηθούν στην περιθωριοποίηση και στην φτώχεια ολόκληρες περιοχές και οι κάτοικοι τους όπως στη Δ. Μακεδονία και στην Μεγαλόπολη.

3ον) Αλλαγή του προσανατολισμού του Προϋπολογισμού και της Φορολογικής πολιτικής. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης δεν επαρκούν, για να χρηματοδοτηθεί και να πετύχει ο Ανασχηματισμός της Οικονομίας και των ασκούμενων πολιτικών.

4ον) «Πράσινη» Παιδεία-Παιδεία για ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους. Γενναίες μεταρρυθμίσεις στο σχολικό πρόγραμμα ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές αποκτούν κατάλληλες γνώσεις και στάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη. Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για την αποτελεσματική ένταξη της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στα σχολεία.

Αλλαγές στα προγράμματα διδασκαλίας που θα ενισχύσουν την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των μαθητών.

«Πράσινος μετασχηματισμός» όλων των σχολικών κτιρίων και πανεπιστημιακών υποδομών. Ψηφιακός Διαφωτισμός» ώστε να μην οδηγήσουν οι νέες συνθήκες σε διεύρυνση ανισοτήτων.

5ον) Σύγχρονο και ισχυρό κοινωνικό κράτος. Με ισχυρό και αναγεννημένο ΕΣΥ. Με βιώσιμο Ασφαλιστικό Σύστημα που έχει ως βάση την αναδιανεμητική δικαιοσύνη. Με ισχυρό σύστημα «ένταξης» στην εργασία και την κοινωνική ζωή των ευάλωτων ομάδων, με «οριζόντιες» προβλέψεις σε όλες τις δημόσιες πολιτικές. Σύστημα που υπερβαίνει και εξελίσσει την «αμυντική» λογική του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

6ον) Εργαζόμενοι με δικαιώματα, αξιοπρέπεια και ασφάλεια. Άμεση αύξηση του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ και εν συνεχεία καθορισμό του από τους ίδιους τους Κοινωνικούς εταίρους, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Υποχρεωτικότητα και καθολική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων. Φοροαπαλλαγές για νέες θέσεις εργασίας και ειδικά για γυναίκες και μακροχρόνια άνεργους. Το “απαράδεκτο και υπερσυντηρητικό” θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα καταργηθεί.

7ον) Σύγχρονο σύστημα διακυβέρνησης- Ψηφιακό και αποκεντρωμένο κράτος. Να κάνουμε πράξη την Αποκέντρωση. Οι επιτελικές υπηρεσίες στο «κέντρο» και όλες οι εκτελεστικές αρμοδιότητες και οι αντίστοιχοι πόροι στην Αυτοδιοίκηση. Γενναία αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στην Ελληνική περιφέρεια.

Ψηφιακός μετασχηματισμός, που δεν εξαντλείται στα πιστοποιητικά. Αξιοκρατία και αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης. Γενικοί Γραμματείς και Διοικητές Οργανισμών με δημόσια προκήρυξη, αντικειμενικά κριτήρια και θητεία.

8ον) Σχέδιο στήριξης και ελπίδας για τους νέους. Οι νέοι δεν αρκούνται σε λίγα gigabytes. Δουλειές θέλουν. Καλές αμοιβές και σεβασμό. Ανοιχτά πανεπιστήμια και σχολεία. Βοήθεια στα δύσκολα, όταν σπουδάζουν, όταν υποαμείβονται, όταν αλλάζουν δουλειά, όταν ψάχνουν για σπίτι, όταν ξεκινούν μια επιχείρηση, όταν ανοίγουν μπλοκάκι, όταν αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει προτάσεις για τους νέους, την είσοδο στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση των νέων ζευγαριών:

– Για πρόσληψη νέων εργαζομένων για κάθε 1000 ευρώ που πληρώνει η επιχείρηση , θα απαλλάσσεται από την φορολογία για 1500 ευρώ.\

-Απαλλαγή για 3 χρόνια από φόρους και εισφορές για κάθε νέο μέχρι 30 ετών που ξεκινά επαγγελματική δραστηριότητα.

-Επιδότηση ενοικίου νέων ζευγαριών ιδίως στα αστικά κέντρα, στο πλαίσιο του νέου χωροταξικού σχεδιασμού για να επιστρέψει η ζωή στο κέντρο των πόλεων.

Και ιδιαίτερα για τους νέους που έφυγαν από τη χώρα τα δύσκολα χρόνια και σκέφτονται να επιστρέψουν, το ΚΙΝΑΛ έχει επεξεργαστεί ειδικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει διευκολύνσεις για τις διαδικασίες εξεύρεσης εργασίας στην Ελλάδα, οικονομική στήριξη της μετεγκατάστασης τους, επιδότηση μισθού και φορολογικά κίνητρα.

«Μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι. Είτε θα σφυρηλατήσουμε μαζί με τους πολίτες ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης»

«Η δική μας πορεία είναι αταλάντευτη. Αλλαγή. Η Ελλάδα αποζητά τη νέα Αλλαγή μετά την αποτυχία των Κυβερνήσεων τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και τώρα της ΝΔ.

Αλλαγή που δεν εξαντλείται σε συνθήματα. Αλλαγή δίκαιη, βαθιά ανθρώπινη, παραγωγική, δημοκρατική. Αλλαγή που θα κουβαλά τις αξίες του χθες.
Τη γνώση από τις επιτυχίες, αλλά και τα λάθη μας. Αλλαγή που ταυτίστηκε με το ΠΑΣΟΚ, τη δημοκρατική παράταξη που τώρα εκφράζεται με μπροστάρη το Κίνημα Αλλαγής. Όχι μόνο για να δικαιώσει το παρελθόν. Αλλά για να μιλήσει ξανά για αξίες. Για ήθος και εντιμότητα στην πολιτική».

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις