Πρόγραμμα Εορτασμού «Ημέρας Μακεδονικού Αγώνα»

Σας γνωρίζουμε ότι σε λίγες ημέρες πλησιάζει ο καθιερωμένος κατ’ έτος εορτασμός της ημέρας του Μακεδονικού Αγώνα. Ο εορτασμός αυτός έχει σκοπό να τονίσει  ιδιαίτερα  τα γεγονότα εκείνα που σημάδεψαν την εθνική μας μοίρα και να αποτίσει φόρο τιμής στους Μακεδονομάχους μας. Ας  αποτελέσει ο ηρωισμός  τους αφορμή διδαχής  για τις επόμενες γενιές!

Στο πλαίσιο εορτασμού προβλέπονται:

-Γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Δημοτικών και Ιδιωτικών Οργανισμών από της 8ης πρωινής ώρας μέχρι και της  δύσης του ηλίου της 17ης Οκτωβρίου 2021.

-Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων Καταστημάτων, Καταστημάτων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου, ΟΤΑ, Τραπεζών και Καταστημάτων Κοινής Ωφελείας, κατά τις βραδινές ώρες της 17ης Οκτωβρίου.

-Εορταστικές εκδηλώσεις με ομιλίες σε όλα τα Σχολεία Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, την Παρασκευή  15 Οκτωβρίου.

Στην Π.Ε. Καστοριάς, οι φετινές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου, ημέρα θανάτου του ήρωα, στην πόλη της Καστοριάς και την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στην τοπική κοινότητα Μελά σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, πόλη Καστοριάς:

Ώρα 07.00΄ π.μ.:

 • Όρθρος και Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ταξιάρχη Μητροπόλεως Καστοριάς,.

Ώρα 09.30΄ π.μ.:

 • Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του Ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά, στον Ιερό Ναό Ταξιάρχη Μητροπόλεως Καστοριάς.

Ώρα 09.45΄ π.μ.:

 • Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο του Παύλου Μελά.
 • Κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Παύλου Μελά (περιοχή Μητροπόλεως) από τους εκπροσώπους των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, κατόπιν συνεννοήσεως με το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καστοριάς (2467350216), το αργότερο έως  τις 11 Οκτωβρίου.

Κυριακή 17 Οκτωβρίου,  Τοπική Κοινότητα Μελά

Ώρα 07.30΄ π.μ.:

 • Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου της Τοπικής Κοινότητας Μελά, προεξάρχοντος του Τοποτηρητή της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Γρεβενών κ. Δαβίδ.

Ώρα 10.30΄ π.μ.:

 • Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του Ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά, στον Ιερό Ναό Αγίου Ευσταθίου της Τοπικής Κοινότητας Μελά.

 Ώρα 11.00΄ π.μ.:

 • Επιμνημόσυνη Δέηση στο Μνημείο του Παύλου Μελά.
 • Ομιλία για τον εορτασμό της ημέρας από τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Απογόνων Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς» κ.  Μιχαήλ Παπανούση.
 •  Κατάθεση στεφάνων από τους εκπροσώπους των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών και οποιονδήποτε άλλον θελήσει να τιμήσει την εορτή, κατόπιν συνεννοήσεως με το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Καστοριάς (2467350216), το αργότερο έως  τις 11 Οκτωβρίου.
 • Τήρηση ενός λεπτού σιγής – Εθνικός Ύμνος.
 • Περιήγηση στο Μουσείο του Παύλου Μελά, το σπίτι όπου σκοτώθηκε ο ήρωας του Μακεδονικού Αγώνα.

Σημείωση: Όσοι επιθυμούν να μεταβούν στην κοινότητα Μελά, θα μπορούν να μετακινηθούν δωρεάν με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Καστοριάς. Αναχώρηση την Κυριακή 17 Οκτωβρίου στις  09:00 π.μ. από το χώρο της λαϊκής αγοράς, περιοχή ΚΤΕΛ.  (Σημειώνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων. Για κρατήσεις, μπορείτε  να επικοινωνείτε με το Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, αρμόδια υπάλληλος Γ. Δήμου τηλ.2467350200/216).

Στο πλαίσιο αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, οι φετινές  εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις.

Με την ευγενική τους φροντίδα παρακαλούνται κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων να ρυθμίσουν:

 • Η Ιερά Μητρόπολη Καστοριάς το θρησκευτικό τελετουργικό.
 •    Το 15ο  ΣΠ/ «XVΜΠ»  για την διάθεση μικροφωνικής και του απαραίτητου εξοπλισμού για         την  απόδοση τιμών.
 • Η Αστυνομική Διεύθυνση Καστοριάς την τήρηση των μέτρων, της τάξης και την ρύθμιση κυκλοφορίας.
 • Ο Δήμος Καστοριάς την καθαριότητα και τον σημαιοστολισμό στους χώρους εορτασμού.

Το πρόγραμμα αυτό επέχει θέση επίσημης πρόσκλησης.

ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς

Δημήτριος Ε. Σαββόπουλος

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις