Επιδόματα και δικαιώματα των ογκολογικών ασθενών (video)

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με καρκίνο  που ίσχυαν και προ πανδημίας αλλά και στα επιδοματικά  δικαιώματα των ασθενών με αιματολογικό καρκίνο αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία της στην ημερίδα του iatronet.gr για τον αιματολογικό καρκίνο η κοινωνική λειτουργός του Συλλόγου Καρκινοπαθών – Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών “Κ.Ε.Φ.Ι.” Αθηνών, κ. Φωτεινή Χριστοδούλου

Συγκεκριμένα η ομιλία της είχε ως θέμα τα δικαιώματα, την ψυχο-κοινωνική αλλά και ιατρονοσηλευτική υποστήριξη των ογκολογικών ασθενών.Η κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε καταρχάς στους ξενώνες «Aurora – μαζί ενάντια στα αιματολογικά νοσήματα» που βρίσκονται σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη και που  διατηρούν διαμερίσματα φιλοξενίας προορισμένα για άτομα που έρχονται από επαρχιακές και νησιωτικές περιοχές στα μεγάλα αστικά κέντρα προκειμένου να υποβληθούν σε μεταμόσχευση του μυελού των οστών. Σε αυτούς τους ξενώνες παρέχεται μακροχρόνια νοσηλεία.

Ειδικά για τους μεταμοσχευμένους ασθενείς με αιματολογικό καρκίνο επισημάνθηκε ρητώς ότι με το που γίνει η μεταμόσχευση και ολοκληρωθεί η διαδικασία, ο ασθενής μπορεί επιτόπου να ξεκινήσει την διαδικασία για την διεκδίκηση του διατροφικού επιδόματος. Στην συγκεκριμένη διαδικασία, όπως τόνισε η κ. Χριστοδούλου, δεν χρειάζεται ποσοστό αναπηρίας καθώς γίνεται καθαρά και μόνο για την υποβληθείσα μεταμόσχευση.

Το επίδομα χορηγείται είτε από τον ΟΠΕΚΑ είτε από τα κατά τόπους κέντρα κοινότητας που διαθέτει ο κάθε Δήμος. Το επίδομα ανέρχεται στα 362 ευρώ εφ΄όρου ζωής. Η αίτηση γίνεται μία φορά και δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός, ενώ για την χορήγηση του επιδόματος δεν παίζει απολύτως κανένα ρόλο το οικονομικό background του ασθενούς.

Στην ομιλία της η κ. Χριστοδούλου εστίασε επίσης στα προνοϊακά. Στην κατηγορία αυτή απευθύνονται και οι ανασφάλιστοι. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται και όσοι έχουν χρέη στα ασφαλιστικά τους ταμεία.Σημαντική και ξεκάθαρη ήταν η δήλωση ότι επίδομα για καρκίνο δεν υπάρχει. Το επίδομα που δίνεται, είναι αυτό που αφορά παθήσεις πάσης φύσεως και όχι μόνο ασθενείς με καρκίνο, ενώ η ονομασία του είναι «Ενίσχυση Α.Μ.Ε.Α βαριάς αναπηρίας» και ανέρχεται στο ποσό των 313 ευρώ το μήνα.

Η διαδικασία υποβολής της αίτησης γίνεται ηλεκτρονικά στα κατά τόπους κέντρα Κοινότητας. Μετά από αυτό  ο ασθενής έρχεται σε επαφή με τον θεράπων ιατρό. Εκεί όπως σημειώθηκε, εντοπίζονται προβλήματα για την συμπλήρωση του ηλεκτρονικού εισηγητικού φακέλου.

Χωρίς πάντως την ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να προχωρήσει η διαδικασία και ο ασθενής δεν μπορεί να πάρει αυτά τα χρήματα στα χέρια του.

Η κ. Χριστοδούλου αναφέρθηκε επίσης και στο επίδομα αναπηρίας ανασφάλιστων ασθενών και στο επίδομα παραπληγίας ασφαλισμένων Δημοσίου, η αίτηση του οποίου γίνεται και πάλι στα κέντρα Κοινότητας.

Το ποσό του εν λόγω επιδόματος ανέρχεται στα 771 ευρώ το μήνα για την περίπτωση παραπληγίας, ενώ στην περίπτωση ημιπληγίας στα 330 ευρώ μηνιαίως.Τέλος, η κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι τα τελευταία χρόνια οι επιτροπές δεν εγκρίνουν στις κακοήθειες αναπηρία εφ΄όρου ζωής καθώς υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης. Τα χρήματα μπαίνουν αναδρομικά από την ημερομηνία που έχει υποβάλλει κάποιος ηλεκτρονικά στα κέντρα κοινότητας.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις