O Οικουμενικός Πατριάρχης κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ επί 30 χρόνια στο πηδάλιο της Ορθοδοξίας

Ήταν 22 Οκτωβρίου του 1991, τότε που η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, εξέλεξε τον μέχρι τότε μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Βαρθολομαίο, στην κορυφαία θέση του Οικουμενικού Πατριάρχη. Βρήκε στο πρόσωπο του μητροπολίτη Βαρθολομαίου Αρχοντώνη, τον νέο Προκαθήμενο της Μητέρας Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως. Τριάντα χρόνια αργότερα, ο 269ος διάδοχος του Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, ιδρυτού της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, έχει αφήσει το στίγμα του με τον πλέον επιδραστικό τρόπο στην Παγκόσμια Ορθοδοξία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος με τις παρεμβάσεις του και τις κινήσεις του συνέβαλλε στην εξάπλωση της Ορθόδοξης Εκκλησίας σχεδόν σε όλο τον πλανήτη, όντας ο πνευματικός ποιμένας για περισσότερους από 300 εκατομμύρια Ορθοδόξους, ενώ έχει αφιερώσει τη ζωή του και στον αγώνα για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με καταγωγή από το χωριό των Αγίων Θεοδώρων Ιμβρου , σε αυτή τη μακρά πορεία του στον Οικουμενικό Θρόνο, είδε πολλούς στόχους του να πραγματοποιούνται και την ακτινοβολία του Οικουμενικού Πατριαρχείου να απλώνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Δυναμικός ηγέτης, φιλόστοργος πνευματικός πατέρας, κορυφαία πνευματική προσωπικότητα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος παρά τις τιμές και την αναγνώριση που γεύτηκε σε αυτά τα 30 χρόνια, δεν έπαψε να είναι ταπεινός, απλός Διάκονος της Εκκλησίας που χαίρεται να βρίσκεται κοντά στους συγχωριανούς στην Ιμβρο, να μεριμνά για την Ομογένεια της Πόλης και την ίδια στιγμή να διαχειρίζεται κορυφαία ζητήματα της Ορθοδόξου Εκκλησίας, να αγωνίζεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θρησκευτικές ελευθερίες και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάθε στιγμή όπου και αν βρίσκεται.

Στα τριάντα χρόνια διαδραματίστηκαν πολλά σημαντικά γεγονότα, όπως η προετοιμασία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που πραγματοποιήθηκε στην Κρήτη το 2016, η ανασύσταση Μητροπόλεων του Οικουμενικού Θρόνου αλλά και η δημιουργία νέων σε διάφορες περιοχές του κόσμου, η επαναλειτουργία της εκπαίδευσης των Ομογενών στην Ιμβρο και η στήριξη της Ομογένειας της Πόλεως. Επίσης, οι πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για τον διαχριστιανικό και διαθρησκειακό διάλογο και οι αναρίθμητες προσπάθειες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, που παραμένει κλειστή από το 1971.Από την πρώτη στιγμή ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέδειξε με τις παρεμβάσεις του στην κοινή γνώμη, το ζήτημα για την προστασία του πλανήτη γη. Διοργάνωσε σειρά συνεδρίων για οικοσυστήματα που δοκιμάζονται από την Μαύρη Θάλασσα έως τον Αμαζόνιο, και από τον Βόρειο Πόλο έως το Αιγαίο, αλλά ακόμα και σε συνέδρια που αφορούν σε πιο μικρά οικοσυστήματα όπως του Σαρωνικού, υπό το πρίσμα πως ένα μικροκλίμα επηρεάζει τους ανθρώπους. Εχει κάνει παρεμβάσεις, σε διεθνή φόρα με πρωταρχικό ζήτημα τον σεβασμό στην δημιουργία του Θεού, μέρος της οποίας είναι το περιβάλλον, στο οποίο ο άνθρωπος δεν είναι κυρίαρχος άλλα άμεσα εξαρτώμενος από το φυσικό του περιβάλλον. Το μήνυμα είναι «προστατεύστε τη δημιουργία του Θεού». Ο Παναγιώτατος αναδεικνύει σε όλα τα επίπεδα τον διάλογο μεταξύ διαφόρων λαών.

Σε Διορθόδοξο επίπεδο ο Οικουμενικός Πατριάρχης συγκαλεί πολλές συνάξεις και συναντήσεις Προκαθημένων με αποκορύφωμα την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας στην Κρήτη το 2016 .Επίσης συνεχής είναι η μέριμνά του για την Ομογένεια της Πόλης, της Ιμβρου και τη Τενέδου ιδιαίτερα για την νεολαία. Επί των ημερών του άνοιξαν τα ελληνικά σχολεία Ιμβρου και Τενέδου όπου φοιτούν περισσότεροι από 50 μαθητές. Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου, ενώ δεν ξεχνά ποτέ τον τόπο καταγωγής του και όποτε έχει ευκαιρία περνάει κάποιες ημέρες κοντά στους συμπατριώτες του, στην Ιμβρο όπου πάει και στο καφενείο του πατέρα του και στο σχολείο του νησιού.

Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης που παραμένει κλειστή από το 1971, απασχολεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Είναι ένα θέμα πολλών χωρών αλλά και Εκκλησιών από όλο τον κόσμο, χάρη στις συνεχόμενες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρεται συχνά στην προσφορά της Ιεράς Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Εκκλησία και τα θεολογικά γράμματα, αλλά και στην άδικη διακοπή λειτουργίας της, πριν από μισό αιώνα. Η Ιερά Θεολογική Σχολή υπήρξε ένα εκκλησιαστικό εκπαιδευτικό κέντρο, φυτώριο Ιεραρχών, με στόχο να παραμείνει πιστή στη βυζαντινή παράδοση και στις πανορθόδοξες οικουμενικές αξίες του πατριαρχικού θεσμού και του οικουμενικού πνεύματος του Φαναρίου.

Τιμητικές εκδηλώσεις με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών από την εκλογή του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο, στις 22 Οκτωβρίου πρόκειται να διοργανώσει η Εκκλησία της Ελλάδος, ύστερα από πρόταση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΤΕ!

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις