Τελετή επιμνημόσυνης δέησης του πεσόντος Υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη 31/10/2021

Την Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2021 θα τελεστεί η επιμνημόσυνη Δέηση του Πρώτου Έλληνα Αξιωματικού, Υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη, που έπεσε ηρωικά στις 31-10-1940 στα υψώματα του «Προφήτη Ηλία» της Βασιλειάδας.

Πρόγραμμα

-Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Βασιλειάδας

-Ώρα 10 π.μ. Προσέλευση προσκεκλημένων

-Ώρα 10.45 π.μ. Επιμνημόσυνη Δέηση στο χώρο προτομής

-Ομιλία από τον Πρόεδρο της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας Παραρτήματος Λάρισας κ. Αθανάσιο Μαργαρίτη

-Κατάθεση στεφάνων.

-Τήρηση ενός λεπτού σιγής.

-Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

-Πέρας Τελετής

* Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές διατάξεις προς αποφυγή του κινδύνου διασποράς του Κορωνοϊού COVID-19.

Βιογραφικό σημείωμα του πεσόντος Υποσμηναγού Ευάγγελου Γιάνναρη

Ο Υποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης γεννήθηκε στις 01-01-1916 στην Αθήνα.

Την 23η Σεπτεμβρίου 1936 εισήλθε στη σχολή αεροπορίας όπου μετά τριετή φοίτηση πήρε πτυχίο χειριστού και ονομάσθηκε Μόνιμος Ανθ. Σμηναγός. Την 28η Οκτωβρίου 1940 με την κήρυξη του Ελληνοιταλικού Πολέμου τοποθετήθηκε στο 2ο Ανεξάρτητο Σμήνος Παρατηρήσεως της 3ης μοίρας Στρατιωτικής Συνεργασίας.

Την 30η Οκτωβρίου 1940 o Υποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης και ο Αρχισμηνίας Λεωνίδας Τζάντας επέβαιναν στοΣ-44 αεροσκάφος HENSCHEELL 126, είχαν διαταχθεί να εκτελέσουν αποστολή αναγνώρισης στόχων πάνω από το μέτωπο του τομέα Πίνδου Σ.Δ.Η. και να επέμβουν στον επίγειο αγώνα με βόμβες και πολυβόλα. Η εκτέλεση της αποστολής όπως αυτή είχε καθοριστεί, κατέστη αδύνατη λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν. Γι’ αυτό το λόγο το πλήρωμα μετέβαλε πορεία και κατευθύνθηκε προς την Κορυτσά με σκοπό τον βομβαρδισμό των εκεί αεροδρομίων.

Καθοδόν  το αεροσκάφος συνάντησε σχηματισμό εχθρικών αεροσκαφών δίωξης με τα οποία ενεπλάκη σε σφοδρή αερομαχία. Το αποτέλεσμα της αερομαχίας αυτής με τα εχθρικά αεροσκάφη ήταν η κατάρριψη του Σ-44 Ελληνικού αεροσκάφους στην τοποθεσία Προφήτης Ηλίας Βασιλειάδας , ο ηρωικός θάνατος του Υπ/γου Ευάγγελου Γιάνναρη και ο βαρύς τραυματισμός του Αρχισμηνία Τζάντα Λεωνίδα.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις