Βιέννη: «Η προσφορά των Μακεδόνων στον Αγώνα του 1821»

Από δεξιά προς αριστερά: Ο Πρόεδρος του Μακεδονικού Συλλόγου Δρ. Γεώργιος Πάντογλου, ο εισηγητής Δρ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ.κ. Αρσένιος, η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αυστρία κυρία Αικατερίνη Κόϊκα, ο Αντιπρόεδρος του Μακεδονικού Συλλόγου κ. Χαρίλαος Ζήκος και ο βαρύτονος κ. Κύρος Πατσαλίδης

Στα πλαίσια της Επετείου των 200 χρόνων από την κήρυξη της εθνικής μας επαναστάσεως του 1821 και υπό την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αυστρίας κ.κ. Αρσενίου και της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αυστρία οΔιαπολιτιστικός Σύλλογος Μακεδονία Αυστρίας διοργάνωσε στις 23. Οκτωβρίου 2021 εκδήλωση με θέμα „Η προσφορά των Μακεδόνων στον Αγώνα του 1821“.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας κ.κ. Αρσένιος

Η εκδήλωση τελέσθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος Βιέννης παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αυστρίας κ.κ. Αρσενίου, της Πρέσβεως κυρίας Αικατερίνης Κόικα, της Προξένου κυρίας Έλενας Γκουλούση, Προέδρων ομογενειακών οργανώσεων καθώς επίσης  μελών και φίλων των συλλογικών φορέων Βιέννης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αυστρίας και η Πρέσβυς της Ελλάδος.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος του Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία Αυστρίας  Δρ. Γεώργιος Πάντογλου ανέφερε ότι η  μεγάλη συνεισφορά της Μακεδονίας σε αίμα και η αμέριστη συμβολή της Εκκλησίας βοήθησαν σημαντικά στην εδραίωση της Επανάστασης.

Η Πρέσβυς της Ελλάδος στην Αυστρία κυρία Αικατερίνη Κόικα

Επισημάνθηκε επίσης η σημασία της Μακεδονίας που αποτελούσε πάντα νευραλγικό στρατηγικό χώρο της Βαλκανικής Χερσονήσου, καθότι γεφύρωνε, την Ανατολή με τη Δύση, τον Βορρά με τις ζεστές θάλασσες του Νότου, με αποτέλεσμα να είναι ανέκαθεν στόχος και πόλος έλξηςπολλών κατακτητών: Αβάρων, Σλάβων, Βουλγάρων, Φράγκων και Οθωμανών.

Κύριος εισηγητής ήταν ο οικονομολόγος και ιστοριογράφος Δρ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος.

Η ομιλία του Δρ. Πουλιόπουλου έγινε με διαφάνειες που περιείχαν εικόνα και κείμενο. Οι εικόνες απεικόνιζανσημαντικές μάχες που έλαβαν χώρα στην Μακεδονίακαθώς και ηρωικά αναγνωρίσιμα και μη πρόσωπα του προεπαναστατικού και επαναστατικού αγώνα.

Στο κείμενο,έγινεεκτενής αναφορά στις βασικότερες επαναστάσεις που έγιναν στη Μακεδονίαόπως η σφαγή της Θεσσαλονίκης, οι μάχες των Βασιλικών και της Ρεντίνας Θεσσαλονίκης καθώς και στο ολοκαύτωμα της Νάουσας, όπως επίσης και στον καθοριστικό  ρόλο και την σημαντική συνεισφορά των Μακεδόνων της Βιέννης.

Επισημάνθηκε επίσης η ενεργή συμμετοχή των Μακεδόνων στην Επανάσταση στην Νότιο Ελλάδα όπου συνέχισαν να αγωνίζονται μετά την αιματηρή καταστολή των εξεγέρσεων στον βορειοελλαδικό χώρο.

Ο εισηγητής της εκδήλωσης Δρ. Λεωνίδας Πουλιόπουλος

Συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της εκδήλωσης ο  Πρόεδρος του Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία Αυστρίας  Δρ. Γεώργιος Πάντογλου επισήμανε ότι ο πολύπαθοςβίος και η αγωνιστικότητα των Μακεδόνων εκπέμπουν πολύτιμαμηνύματαήθους και αυτοθυσίας, προσφέρουν άριστα πρότυπα πατριωτισμούκαιπίστης και δίνουν διαχρονικά γενναίες απαντήσεις σε όσους αμφισβητούν την Ελληνικότητα της Μακεδονίας και τον Ελληνισμό των Μακεδόνων.Οι σύγχρονοι Έλληνες έχουμε χρέος ιερό,και καθήκον επιβεβλημένο, να θυμόμαστε την εθνικήπροσφορά των Μακεδόνων σε όλητην ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας, να τους τιμούμε και να τους ευγνωμονούμε, γιατί χάρη καιστουςδικούςτους αγώνες και τις δικές τους θυσίες εμείς σήμερα απολαμβάνουμε το υπέρτατοαγαθό της ελευθερίας.

Η εκδήλωση έκλεισε με μία σύντομη γεύση από παραδοσιακά τραγούδια εμπνευσμένα από την Επανάσταση του 1821 που ερμήνευσε ο βαρύτονος κ. Κύρος Πατσαλίδης.

Δρ. Γεώργιος Πάντογλου

Πρόεδρος Διαπολιτιστικού Συλλόγου Μακεδονία Αυστρίας

ΠΗΓΗ

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις