Νέες άδειες φύτευσης αμπέλου, έως 100 στρέμματα

Από τις 15 Νοεµβρίου και για ένα µήνα θα µείνουν ανοιχτές οι αιτήσεις για τις νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων, µε τροποποιήσεις στα κριτήρια προτεραιότητας και µε περιορισµό νέας κατανοµής ανά αιτούντα τα 100 στρέµµατα, πλαφόν που θα ισχύσει για όλες τις περιφέρειες.

Προωθείται σχετική τροποποιητική απόφαση για τις άδειες φύτευσης αµπέλου του έτους κατανοµής 2022 που αναµένεται να βγει σε ΦΕΚ τις επόµενες ηµέρες, η οποία διατηρεί τις οχτώ αµπελοοινικές περιφέρειες κατανοµής και εισάγει περιορισµό ως προς τον αριθµό των αιτηµάτων για άδειες φύτευσης που µπορεί να κάνει ένας δικαιούχος ως προς τον περιορισµό των 100 στρεµµάτων ανά αιτούντα, ώστε να µπορέσουν να λάβουν εκτάσεις περισσότεροι δικαιούχοι.

Συγκεκριµένα τα κριτήρια έχουν ως εξής:

– Παραγωγοί που φυτεύουν οινοποιήσιµες ποικιλίες αµπέλου για πρώτη φορά και εγκαθίστανται ως αρχηγοί της εκµετάλλευσης (νεοεισερχόµενοι).

– Εκτάσεις όπου οι αµπελώνες συµβάλλουν στη διατήρηση του περιβάλλοντος. ∆ηλαδή, βιολογικοί αµπελώνες, αµπελώνες µε σύστηµα ολοκληρωµένης διαχείρισης, αναβαθµίδες κ.λπ.

– Εκτάσεις που αντιµετωπίζουν φυσικούς ή άλλους ειδικούς περιορισµούς. Για παράδειγµα περιοχές µε υψόµετρο άνω των 500 µέτρων.

– Εκτάσεις που προορίζονται για νέα φύτευση στο πλαίσιο της διεύρυνσης των µικρών και µεσαίων εκµεταλλεύσεων. Σε αυτό το κριτήριο η πριµοδοτούµενη έκταση αναµένεται να είναι µικρότερη σε σχέση µε τα όσα προέβλεπε η κατανοµή του 2021.

– Προηγούµενη συµπεριφορά παραγωγού. Δηλαδή να µην διαθέτει αµπελουργικές εκτάσεις φυτεµένες χωρίς άδεια ή χωρίς δικαίωµα φύτευσης.

Οι περιφέρειες κατανοµής:

  1. Ανατολική Μακεδονία-Θράκη.
  2. Κεντρική Μακεδονία.
  3. ∆υτική Μακεδονία.
  4. Θεσσαλία.
  5. Αττική, Στερεά Ελλάδα.
  6. Δυτική Ελλάδα.
  7. Πελοπόννησος.
  8. Ιόνια Νησιά, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο, Κρήτη, και Ήπειρος.

Για να είναι επιλέξιµες οι αιτήσεις θα πρέπει ο αιτών να διαθέτει αγροτεµάχιο/α έκτασης τουλάχιστον ίσης µε την έκταση που αιτείται (κριτήριο του άρθρου 64 παράγραφος 1 στοιχείο α) του Καν (Ε.Ε.) αριθµ. 1308/2013).  Η αιτούµενη έκταση για άδεια νέας φύτευσης δύναται να αντιστοιχεί σε ένα ή περισσότερα αγροτεµάχια και ως ελάχιστη αιτούµενη έκταση ανά αγροτεµάχιο ορίζεται το ένα (1) στρέµµα. Τα αγροτεµάχια µπορεί να είναι και µισθωµένα.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις