Ο ΑΓΙΟΣ ΜΗΝΑΣ – 11 Νοεμβρίου

Ο Άγιος Μηνάς γεννήθηκε στην Αίγυπτο στα μέσα περίπου του 3ου αιώνα μ.Χ. από γονείς ειδωλολάτρες. Ο Άγιος Συμεών ο Μεταφραστής γράφει πως ο Μηνάς γνώρισε τη χριστιανική πίστη και δέχθηκε το Βάπτισμα όταν έγινε έφηβος.

Μεγαλώνοντας, επέλεξε να σταδιοδρομήσει στον Ρωμαϊκό στρατό, στο ιππικό τάγμα των Ρουταλικών, όπου διακρίθηκε και για την φρόνησή του αλλά και για το ανδρείο του φρόνημα και γι’ αυτό έχαιρε εκτιμήσεως στον κύκλο των στρατιωτικών.

Ο 3ος αιώνας μ.Χ αιώνας ήταν πολύ σκληρός για τους Χριστιανούς, με διώξεις, συλλήψεις και βασανισμούς. Υπεύθυνοι να εκτελέσουν τις διαταγές αυτές ήταν οι στρατιωτικοί, κάτι που οδήγησε τον Άγιο Μηνά να εγκαταλείψει «στρατείαν την κοσμικήν» και να ενδυθεί την απλή και απέριττη στολή του ασκητή.

Η ασκητική ζωή και η ησυχία θέρμαναν την καρδιά του, ανάβοντας τον θείο έρωτα και τον πόθο του μαρτυρίου.

Έτσι, σε ηλικία πενήντα περίπου ετών, κατέβηκε στην πόλη, σε μέρα ειδωλολατρικού πανηγυριού και με παρρησία, εν μέσω των μαινόμενων ειδωλολατρών, ομολόγησε τον Χριστό ως τον ένα και αληθινό Θεό, μυκτηρίζοντας τα κωφά και αναίσθητα είδωλα. Συνελήφθη και σύρθηκε δερόμενος μπροστά στον Πύρρο, τον διοικητή της πόλεως, όπου εκεί, μιλώντας με θάρρος, αποκάλυψε το όνομά του, την καταγωγή του, το στρατιωτικό του παρελθόν και, φυσικά, διεκήρυξε με τόλμη και αταλάντευτη επιμονή την πίστη του στον Χριστό.

Ο Πύρρος, διέταξε να τον υποβάλουν σε ανυπόφορα βασανιστήρια. Οι δήμιοι τον μαστίγωσαν τόσο πολύ, ώστε άλλαξαν δύο και τρεις φορές οι μαστιγωτές του. Τον κρέμασαν και τον έγδερναν μέχρι που άρχισαν να φαίνονται τα εσωτερικά όργανα του Αγίου. Έπειτα, σαν να μην έφθαναν αυτά, έτριβαν το καταπληγωμένο του σώμα με τρίχινο ύφασμα και στο τέλος τον έσερναν γυμνό και κατακρεουργημένο πάνω σε μεταλλικά αγκάθια. Όλα τα υπέμενε με γενναιότητα και καρτεροψυχία ο Μάρτυς του Χριστού. Μετά και από ύστατες προσπάθειες να τον μεταπείσουν ώστε να προσκυνήσει τα είδωλα, ο ηγεμόνας διέταξε να τον αποκεφαλίσουν.

Ο αποκεφαλισμός του έγινε την 11η Νοεμβρίου στις αρχές του 4ου αι. μ.Χ.

Ο Άγιος Μηνάς ο Μεγαλομάρτυς μέχρι και σήμερα επιτελεί αναρίθμητα θαύματα. Οι Καστοριανοί τον τιμούσαν πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια της τουρκοκρατίας, ιδιαίτερα όμως τον τιμούν μετά την 11η Νοεμβρίου 1912, ημέρα της εορτής του, διότι κατ’ αυτήν την ημέρα βοήθησε τον Ελληνικό Στρατό ν’ απελευθερώσει αναίμακτα την Καστοριά απ’ τους Τούρκους.

Απ’ το 1912, λοιπόν, και κάθε χρόνο στις 11 Νοεμβρίου, οι κάτοικοι της Καστοριάς θυμούνται μ’ ευγνωμοσύνη τις πάμπολλες ευεργεσίες του Αγίου Μηνά προς την πόλη τους και εορτάζουν με κάθε λαμπρότητα κι επισημότητα την ιερή μνήμη του.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις