13 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης – Γιατί σήμερα στον τόπο μας η καλοσύνη και η ευγένεια φαντάζει αφελής συμπεριφορά, ίσως και αδυναμία;

Άραγε υπάρχει χώρος για ευγένεια στην εποχή των ειδικών συνθηκών λόγω της πανδημίας covid που διανύουμε όπου ο θυμός είναι το κυρίαρχο περιρρέον συναίσθημα;

Κι αν ναι, από πού να αντλήσεις τη “δύναμη” να φερθείς ευγενικά;

*Από τον καταγγελτικό λόγο των τηλεοπτικών τοπικών “μανιταριών”; Το δεκάλεπτο της καταγγελίας, της σποράς κατασκευασμένων ειδήσεων, της υποδαύλισης πολιτικών παθών κατά τους πόθους του σχολιαστή είναι αρκετό για να πάρεις μια δόση αρνητικής ενέργειας. Η ευγένεια που λείπει δεν είναι απλά μια συμπεριφορά. Είναι ποιότητα ζωής, ποιότητα ύπαρξης. Αποτελεί προσωπική αρετή, που εμπεριέχει σεβασμό, ενσυναίσθηση, γενναιοδωρία, καλοσύνη. Είναι στάση ζωής που μας επιτρέπει να προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον μας. Είναι δύναμη και θετική ενέργεια.

*Από τους τοπικούς μας “άρχοντες” που στον βωμό του πάθους και της μονιμότητας στην καρέκλα εξουσίας επιτίθενται κατά παντός αντιπολιτευόμενου και προσπαθώντας να αποποιηθούν των ευθυνών τους επιρρίπτουν ευθύνες προς πάσα κατεύθυνση χωρίς να αναλαμβάνουν τις πράξεις αλλά και την απραξία της δικής τους παρουσίας; Σήμερα, διανύοντας μια εποχή δυσκολιών, οικονομικών πιέσεων, ανεργίας, ενός ακραίου ανταγωνισμού, όπου κυριαρχεί  ο ατομισμός και η έλλειψη κοινωνικής ευθύνης, έχουν δημιουργήσει ένα προφίλ που είναι εντελώς απαλλαγμένο από τη φυσική καλοσύνη,  ενισχύοντας την κοινή πεποίθηση ότι η καλοσύνη αποτρέπει την επιτυχία στη ζωή.

Η Παγκόσμια Ημέρα Καλοσύνης (World Kindness Day) καθιερώθηκε το 2000 με πρωτοβουλία του Παγκοσμίου Κινήματος Καλοσύνης (World Kindness Movement).

Η ευγένεια δεν είναι απλά μια συμπεριφορά. Είναι ποιότητα ζωής, ποιότητα ύπαρξης. Αποτελεί προσωπική αρετή, που εμπεριέχει σεβασμό, ενσυναίσθηση, γενναιοδωρία, καλοσύνη. Είναι στάση ζωής που μας επιτρέπει να προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον μας. Είναι δύναμη και θετική ενέργεια. Η καλοσύνη είναι η μαγική δύναμη που όλοι έχουμε μέσα μας. Είναι  συνδεδεμένη στο DNA μας. Όλοι διαθέτουμε ένα βαθύ ένστικτο φροντίδας προς τους άλλους, και έτσι θα έπρεπε να ήταν και οι “τοπικοί μας άρχοντες”.  Να κοιτάνε το κοινό καλό, την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

Δώστε ένα χαμόγελο, μια αγκαλιά, έναν καλό λόγο, μια ευγενική χειρονομία χωρίς διάκριση στο διπλανό σας, στο σχολείο, στη δουλειά, στο δρόμο … Χαιρετήστε, πείτε ένα ευχαριστώ, αφήστε την αγένεια πίσω σας, εγκαταλείψτε την γκρίνια, την επιθετικότητα και χαρίστε ελπίδα, ένα βλέμμα συμπαράστασης.  

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις