Επέτειος Γοργοπόταμου: 79 χρόνια από την ανατίναξη της γέφυρας

Μήνυμα ενότητας και εθνικής ομοψυχίας έστειλαν οι πολιτικοί και τοπικοί άρχοντες με αφορμή την 79η επέτειο από την ιστορική μέρα της 25ης Νοεμβρίου 1942 όταν ανατινάχθηκε η γέφυρα του Γοργοποτάμου από ‘Αγγλους κομάντος και Έλληνες αντάρτες και σταμάτησε ο ανεφοδιασμός των γερμανικών δυνάμεων στη Βόρεια Αφρική για δύο μήνες, με αποτέλεσμα να αλλάξει ο ρους του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Από τις κορυφαίες αντιστασιακές ενέργειες στη διάρκεια της κατοχής, ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου στις 25 Νοεμβρίου 1942.

Από το 1982, με τον Νόμο 1285, η επέτειος της μάχης καθιερώθηκε ως ετήσιος πανελλαδικός εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης.

Η επιχείρηση είχε από το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής, την κωδική ονομασία «HARLING» και προέβλεπε την ανατίναξη μίας εκ των τριών γεφυρών, της Παπαδιάς, του Ασωπού ή του Γοργοπόταμου.

Υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, υπό την υψηλή καθοδήγηση βρετανών κομάντος.

Για αντίποινα στο σαμποτάζ, οι Ιταλοί παίρνουν από τις φυλακές της Λαμίας 14 πατριώτες, από τους οποίους επτά θα εκτελέσουν μπροστά στην γκρεμισμένη γέφυρα

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις