Λύσεις σε χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων στην ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Το νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και αφορά στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, δίνει – με πρώτογνωρο τρόπο για τα ελληνικά δεδομένα – ουσιαστικές, σύγχρονες λύσεις σε χρόνια προβλήματα των κτηνοτρόφων και συγκεκριμένα στην ίδρυση, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργία των κτηνοτροφικών τους εγκαταστάσεων.

* Ο κ. Σπήλιος Λιβανός είναι Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

Το νομοσχέδιο αυτό είναι προϊόν ενός ουσιαστικού, εξαντλητικού και παραγωγικού διαλόγου που έλαβε χώρα τους τελευταίους μήνες. Είναι αποτέλεσμα συνέργειας διαφορετικών φορέων και θεσμών, που εργάστηκαν με σκοπό την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων.

Με το νομοσχέδιο, το οποίο ελπίζουμε με τη στήριξη κι άλλων πολιτικών δυνάμεων, πλην της ΝΔ, να γίνει εντός των ημερών Νόμος του κράτους ξεπερνά τις αγκυλώσεις του χτες. Αφήνει πίσω του τις αδυναμίες ενός συστήματος που για χρόνια δεν επέτρεπε ούτε την νομιμότητα ούτε τη φυγή προς τα εμπρός. Συνδυάζει την παραδοσιακή κτηνοτροφία με την επιχειρηματικότητα και δίνει κίνητρα στον Έλληνα κτηνοτρόφο για καθετοποίηση και επέκταση των δραστηριοτήτων του. Ενισχύει την παραγωγή και τη μεταποίηση των προϊόντων του, επενδύοντας ταυτόχρονα στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Και τελικά, υπηρετεί τον Έλληνα κτηνοτρόφο ενσκήπτοντας στα προβλήματά του και αυτό επιτυγχάνεται ουσιαστικά με μόλις 9 άρθρα.

Οι άξονες στους οποίους κινούμαστε είναι οι εξής:

Πρώτον: Προσαρμόζουμε το νομικό πλαίσιο στις πραγματικές συνθήκες παραγωγής, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στην ευζωία των ζώων!

  • Εισάγουμε για πρώτη φορά στον ορισμό του πρόχειρου καταλύματος, υλικά όπως το πάνελ πολυουρεθάνης και το μπετόν.

Τα υλικά αυτά, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούνται κατά κόρον από τους κτηνοτρόφους, μέχρι σήμερα δεν γίνονταν αποδεκτά από το προηγούμενο πλαίσιο. Οι κτηνοτρόφοι μας τα χρησιμοποιούν, γιατί έχουν ιδιαίτερα πλεονεκτήματα ως προς τη μόνωση και την τήρηση της υγιεινής, βασικές προϋποθέσεις για τις καλές συνθήκες διαβίωσης των ζώων. Αυτό αλλάζει. Έτσι καταφέρνουμε και να επενδύσουμε στην ευζωία των ζώων και να ακούσουμε και να στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους μας.

  • Δίνουμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα τροποποίησης των υφιστάμενων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων εντός ή πλησίον κατοικημένων περιοχών με μοναδικό σκοπό τη βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών υγιεινής του ζωϊκού κεφαλαίου ή τον εκσυγχρονισμό δραστηριοτήτων, όπως για παράδειγμα για να κατασκευάσουν αμερκτήρια.

Δεύτερον: Απλοποιούμε τις διαδικασίες και χτυπάμε τη γραφειοκρατία!

  • Εξαιρούμε ρητά τα πρόχειρα καταλύματα από την υποχρέωση βεβαίωσης απαλλαγής από την οικοδομική άδεια.

Αίρουμε, δηλαδή, κάθε ζήτημα διοικητικού προσκόμματος ή νομικής ερμηνείας, που μέχρι σήμερα μπλόκαρε την αδειοδότηση των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

  • Θέτουμε ρητή προθεσμία 60 ημερών για την εισήγηση του δασαρχείου σε περίπτωση κτηνοτροφικής εγκατάστασης σε χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις όπου υπάρχουν κυρωμένοι δασικοί χάρτες.

Είναι ιδιαίτερα σημαντική αυτή η πρόβλεψη, δεδομένου ότι παρατηρούνταν τεράστιες καθυστερήσεις και χάσιμο πολύτιμου χρόνου.

  • Καταργούμε την υποχρέωση υποβολής ειδικής οικολογικής αξιολόγησης, από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις μικρής δυναμικότητας, όταν πρόκειται να εγκατασταθούν ή βρίσκονται ήδη σε περιοχές natura.

Τρίτον: Ελαχιστοποιούμε το κόστος για τους κτηνοτρόφους μας!

  • Μειώνουμε το πρόστιμο διατήρησης αυθαίρετων κτιρίων από 20% σε 5% του προστίμου ανέγερσης και διατήρησης για όσα αυθαίρετα έχουν κατασκευασθεί μετά την 28η.07.2011 στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Επί παραδείγματι:Για μια κτηνοτροφική εκμετάλλευση 180m2 το πρόστιμο μέχρι σήμερα ανέρχεται σε 5.500€.

Με τη δική μας πρόβλεψη ο κτηνοτρόφος θα πληρώσει, για την ίδια ακριβώς νομιμοποίηση το ¼ του ποσού, δηλαδή, 1.375 ευρώ. Όπως αντιλαμβάνεστε το όφελος είναι τεράστιο για τους κτηνοτρόφους μας.

  • Αντικαθιστούμε τα αρχιτεκτονικά σχέδια των πρόχειρων καταλυμάτων με απλά σκαριφήματα, μειώνοντας το κόστος στο μισό. Αυτό έχει ως παράλληλο αποτέλεσμα και την μείωση του χρόνου για τη σύνταξή τους.

Τέταρτον: Ενισχύουμε την επιχειρηματικότητα

  • Δίνουμε τη δυνατότητα στους κτηνοτρόφους για καθετοποίηση της επιχείρησής τους, αφού θα μπορούν να επεξεργάζονται τόσο τα ζωικά προϊόντα (όπως γάλα, κρέας, αυγά) όσο και τα υποπροϊόντα (απόβλητα για παραγωγή βιοαερίου) ιδιοπαραγωγής τους, είτε εντός της κτηνοτροφικής εγκατάστασής τους είτε σε όμορο ακίνητο, κάτι που μέχρι σήμερα δεν επιτρεπόταν.
  • Προβαίνουμε σε μια σειρά αλλαγών που αφορούν στις αποστάσεις των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων από άλλα σημεία ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα:
  • Εξαιρούμε τις αποθήκες και τους χώρους στέγασης των εργατών γης από τον λειτουργικό χώρο της κτηνοτροφικής εγκατάστασης από τον οποίο μετρούνται οι αποστάσεις.
  • Δίνουμε τη δυνατότητα μείωσης των αποστάσεων κατά 25%, όχι μόνο στον κτηνοτρόφο αλλά και στον επιχειρηματία, για παράδειγμα τον βιοτέχνη, τον βιομήχανο, που δραστηριοποιείται πλησίον του κτηνοτρόφου. Με τον τρόπο αυτό εξορθολογίζεται η διαδικασία.
  • Καταργούμε την απαίτηση τήρησης απόστασης από τα σφαγεία.

Πέμπτον: Ενισχύουμε τις απομακρυσμένες ακριτικές περιοχές!

  • Επιτρέπουμε τη μείωση των αποστάσεων μέχρι 50%, δηλαδή στο μισό απ’ όσο επιτρέπεται μέχρι σήμερα, στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται κοντά στα σύνορα της χώρας μας και σε απόσταση έως 10 χιλιομέτρων απ’ αυτά.

Το μεγάλο στοίχημα της Κυβέρνησης του ΚΜ είναι να κάνει τομές και μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν το παραγωγικό μας μοντέλο και δίνουν αποτελεσματικές λύσεις στα προβλήματα των Ελλήνων παραγωγών.

Αυτό κάνουμε με για νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, προχωρώντας σε μια ουσιαστική πολιτική μεταρρύθμιση, που θα δώσει τη δυνατότητα στον Έλληνα κτηνοτρόφο να γίνει, εφόσον το επιθυμεί, όχι μόνο ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά πρότυπο και επιλογή για τη νέα γενιά.

* Ο κ. Σπήλιος Λιβανός είναι Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις