To Γεφύρι Κουσιουμπλή στο Επταχώρι Καστοριάς (video)

Θυμωμένο το ποτάμι, αγέρωχο το γεφύρι μας!

Γεφύρι Κουσιουμπλή (και το βιντεάκι μου για να ακούσετε την …οργή του ποταμού:https://youtu.be/4fG18_zsKe4

«Ποτέ δεν το φοβήθηκα το άγριο ποτάμι γιατί με χτίσανε γερά μαστόροι με μεράκι.»

Στα 400 μ. από την εθνική οδό Επταχωρίου-Ιωαννίνων, στην περιοχή Επταχωρίου, πάνω στο Ζουζουλιώτικο ποτάμι, βρίσκεται χτισμένο το μονότοξο γεφύρι τού Κουσιουμπλή, στα 1000 μ. από το Επταχώρι.

Κάποτε το γεφύρι συνέδεε το Επταχώρι με τη Ζούζουλη, τη Φούρκα τής Ηπείρου και τα βοσκοτόπια τού Προφήτη Ηλία και του Κούτσουρου.

Ο πρώτος μελετητής των γεφυριών της Μακεδονίας, Γιώργος Τσότσος, έχει γράψει: «Υπάρχει η προφορική παράδοση, που διασώθηκε από ενενηντάχρονους Επταχωρίτες (1994), ότι το γεφύρι χτίστηκε το 19ο αιώνα και, ίσως, λίγο νωρίτερα, τέλη 18ου. Κατά την κατασκευή του εργάστηκαν οι Επταχωρίτες μαστόροι Γεώργιος Δήμου, Τσιαμοχρήστος και οι αδελφοί Γαλάνη». (Γεώργιος Π. Τσότσος, Μακεδονικά Γεφύρια, Θεσσαλονίκη 1997, 95) Άγνωστοι είναι ο χορηγός και ο πρωτομάστοράς του. Το 1988 το γεφύρι χαρακτηρίστηκε έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Συντηρήθηκε αρχές δεκαετίας ’90 με έξοδα κυρίως της Κοινότητας Επταχωρίου. Έχει μήκος 33μ., ύψος 8μ., πλάτος 2,4μ. και άνοιγμα τόξου 14μ. Στο κέντρο του τόξου στη θέση κλειδί το σημείο δηλαδή που κλειδώνει η κατασκευή βρίσκεται μια μικρή λιθανάγλυφη κεφαλή. Από http://www.eptahori.gr/petrogefyra/)

Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΛΟΥΛΑΚΗ ΣΤΟ facebook

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις