Το ντοκιμαντέρ Genocide of the Greeks 1913-1923 συγκινεί βαθιά

Το ένα μετά το άλλο προστίθενται τα βραβεία στη συλλογή του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας για τη Μικρά Ασία και τον Πόντο (ΕΚΕΜΑΠ), για το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ Lethal Nationalism: Genocide of the Greeks 1913-1923 (Θανάσιμος Εθνικισμός: Γενοκτονία των Ελλήνων 1913-1923).

Το ντοκιμαντέρ που σκηνοθέτησε ο  γεννημένος στο Σικάγο ομογενής Πήτερ Λαμπρινάτος αποτελεί παραγωγή του Γεώργιου Μαυρόπουλου, πρώην προέδρου του Συλλόγου Ποντίων Σικάγο και ιδρυτή του ΕΚΕΜΑΠ.

Το 2020, το ντοκιμαντέρ έφθασε στην ημιτελική φάση του φημισμένου WorldFest-Houston Film Festival, επιλέχθηκε να προβληθεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου «Μαραθώνιος Ταινιών» και κέρδισε το βραβείο Καλύτερου Μοντάζ Ντοκιμαντέρ στο Wallachia Film Festival.

Lethal Nationalism Genocide of the Greeks award

Προσφάτως κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου Χιούστον και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Τορόντο, καθώς επίσης και της Καλύτερης Ταινίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Αρκάνσας Wings of Honor.

.

Τιμητική διάκριση πήρε και στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λονδίνο ως το Καλύτερο Ντοκιμαντέρ.

Θανατηφόρος Εθνικισμός: Γενοκτονία των Ελλήνων 1913-1923 , είναι πλέον διαθέσιμο στο Amazon Prime , το Apple TV Plus , το Google Play και το Vimeo για προβολή. (πατήστε επάνω στον φορέα για ανακατεύθυνση)

Το ντοκιμαντέρ διερευνά στη λεπτομέρεια τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης μεταξύ 1913 και 1923, την πρώτη γενοκτονία του 20ού αιώνα, σύμφωνα με μελετητές και πανεπιστημιακούς απ’ όλο τον κόσμο. Στα 80 λεπτά που διαρκεί καταγράφεται η συστηματική και βάναυση εξολόθρευση των ελληνικών κοινοτήτων της Μικράς Ασίας· περιγραφές από επιζώντες δίνουν συνταρακτικές λεπτομέρειες.

Ένα εκατομμύριο Έλληνες εξοντώθηκαν στην τρέλα των Τούρκων για τη δημιουργία μιας «Τουρκίας για τους Τούρκους» – δεν υπήρχε χώρος για Έλληνες, Αρμένιους και Ασσύριους.

Αυτή η συστημική εξόντωση είδε πάνω από 3 εκατομμύρια χριστιανούς να σφαγιάζονται στα χέρια των Τούρκων.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις