Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ του ενδιαφέροντος και “η γοητεία της παρακμής”

Οι φωτογραφίες ανήκουν στον κ Σάκη Ευαγγέλου. Καθημερινά μαθητές και επισκέπτες διέρχονται από το σημείο κατάρρευσης συνοδευόμενοι από τους υπευθύνους του κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Καστοριάς

Σύμφωνα με ό,τι ισχύει σήμερα στην Ελλάδα, τα πάντα γύρω από ένα διατηρητέο ή μη κτίριο βαρύνουν τον ιδιοκτήτη. Από τα θέματα επικινδυνότητας μέχρι το γεγονός ότι μπορεί να αποτελεί εστία μόλυνσης.

Εκτός και εάν το κτήριο εφάπτεται δημόσιου δρόμου, οπότε τότε ο νόμος λέει ότι εάν δεν προχωρήσει ο ιδιοκτήτης στις απαραίτητες εργασίες, τις αναλαμβάνει ο δήμος και καταλογίζει τη δαπάνη. Δηλαδή, τι θα καταλογιστεί στη γιαγιά ή στον παππού που παίρνει 300 ευρώ βοήθημα ή σύνταξη; Αλλά για να γίνει και αυτό χρειάζεται ενδιαφέρον που στην περίπτωση του συγκεκριμένου κτηρίου που αποτυπώνεται στις φωτογραφίες από πλευράς του δήμου εδώ και μία εβδομάδα είναι μηδενικό.

Ειδικά σήμερα, είμαστε σε αδιέξοδο. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά και τα κτήρια καταρρέουν αβοήθητα αποτελώντας δημόσιο κίνδυνο.  Το φαινόμενο αντανακλά την κρίση της Καστοριάς η οποία δεν σχετίζεται με την οικονομική κρίση, αλλά με την αδιαφορία των δημοσίων προσώπων, την ανέχεια και την αποχώρηση των κατοίκων της για άλλους οικισμούς.

Το ιστορικό κέντρο και η περιφέρεια του άλλαξε ριζικά, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σήμερα σε ένα κέντρο με πολλά εγκαταλελειμμένα κτίρια. Να δείτε τι θα γίνει σε λίγα χρόνια, εάν δεν υπάρξει παλινδρόμηση. Μέχρι τότε θαυμάστε την γοητεία της παρακμής και του μηδενικού Δημοτικού ενδιαφέροντος. (ο πεζόδρομος που αποτελεί ένα από τα βασικά τουριστικά περιπατητικά μονοπάτια της Καστοριάς παραμένει κλειστός περίπου μία εβδομάδα).

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις