ΡΙΖΕΣ

Πριν μερικά χρόνια και συγκεκριμένα τον Οκτ. του 2017 δημοσιεύσαμε ένα άρθρο με τίτλο  ΤΟ ΑΠΟΖΑΡΙ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ ΜΑΣ όπου εκεί εκτός των άλλων αναφερθήκαμε και στην ιστορική περιοχή της Πλατείας Ντολτσού που στον μεσοπόλεμο ονομάσθηκε προς τιμήν των νεαρών  πρωτομαρτύρων της Ελληνικής Ελευθερίας Ιωάννου και Παναγιώτου(Μπατρίνου[1]), << Πλατεία Αδελφών Εμμανουήλ >> . Σήμερα μετά από πέντε περίπου χρόνια, βλέπουμε στην περιοχή αυτή,(αν και αργά και χωρίς ιδιαίτερη φροντίδα,κυρίως τα τελευταία χρόνια,  από όλες τις δημοτικές αρχές,  όσο αφορά την αναβάθμιση της περιοχής), την ιδιωτική πρωτοβουλία, να αναλαμβάνει τα ινία της αναβάθμισης της περιοχής. Στα ξενοδοχεία τα εστιατόρια τις καφετέριες και άλλα καταστήματα που λειτούργησαν τα τελευταία χρόνια στην ιστορική αυτή πλατεία των ΄΄ ΑΔΕΛΦΩΝ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΄΄  ήρθε να προστεθεί και ένα άλλο κατάστημα διάθεσης παραδοσιακών προϊόντων της Καστοριάς με την επωνυμία ΄΄ΡΙΖΕΣ΄΄ συμβάλλοντας έτσι στην εικόνα και το γόητρο της τοπικής παραγωγής.


Για την ιστορία θα πρέπει να πούμε ότι το κτίσμα αυτό πρωτολειτούργησε την δεκαετία του ’60 ως Μπακάλικο του κυρ-Μήτσου, προκειμένου να εξυπηρετεί τις ανάγκες της γειτονιάς. Μετά την δημιουργία των Σούπερ Μάρκετ και την μετατόπιση των εμπορικών δραστηριοτήτων εκτός των ιστορικών κέντρων της πόλης άλλαξε χρήσεις και σήμερα έρχεται να προσφέρει μια σημαντικότατη υπηρεσία που έχει σχέση με την διάθεση και προβολή τοπικών προϊόντων της Καστοριάς,
Εμείς θέλοντας να αναδείξουμε την ανάγκη για την αναβάθμιση του ιστορικού αυτού κέντρου, κάνουμε αυτή την αναφορά στο άρθρο αυτό, όχι για να διαφημίσουμε το εν λόγω κατάστημα, αλλά για να υποκινήσουμε και να αφυπνίσουμε τους Δημοτικούς Άρχοντες να προσέξουν και να αναπλάσουν την ιστορική αυτή περιοχή, καθότι εκεί χτυπάει η καρδιά της ΙΣΤΟΡΙΑΣ και του ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ της πόλης. Αναδεικνύοντας τον ιστορική αυτή γειτονιά αναβαθμίζεται και κερδίζει όλη η πόλη με ότι αυτό συνεπάγεται για την εκάστοτε δημοτική αρχή.


Με την ευκαιρία δε αυτή της δημοσίευσης αλλά και της ανάληψης των καθηκόντων από τον νέο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας,  θα καταθέσω γραπτώς και δημόσια την πρότασή μου για τον Κοσμά τον Αιτωλό. Ο Εθνομάρτυρας αυτός πέρασε από την Καστοριά  και κήρυξε στην Μουριά που υπήρχε δίπλα στην εκκλησία του  Άγιου Ανδρέα στην πλατεία Ντολτσού. Η Μουριά φυσικά δεν υπάρχει, μπορεί όμως να γίνει μια αναπαράσταση της ή να δημιουργηθεί κάτι σαν  επιτύμβια στήλη ή αναθηματική, με την μορφή του Αγίου ή μια γραπτή αναφορά που  να σηματοδοτεί το πέρασμά του από τον τόπο μας.

Έτσι μαζί με την αναθηματική στήλη των δύο νεαρών Καστοριανών τους Αδελφούς Εμμανουήλ, θα αποτελέσουν ένα σημείο μνήμης αναφοράς και αναγνώρισης της προσφοράς των στην Εθνική Παλιγγενεσία του Έθνους.  
Ελπίζω το άρθρο αυτό να φθάσει σε ώτα ακουόντων και να υλοποιηθεί αυτό το αίτημα που θα είναι προς τιμήν όλων μας. Είναι κάποια μικρά πράγματα που δεν χρειάζονται ούτε μεγάλες δαπάνες ούτε και μεγάλες προσπάθειες.
Το Πάζλ του πολιτισμού και της ιστορίας για να συμπληρωθεί χρειάζεται όλα τα κομμάτια μικρά και μεγάλα προκειμένου να ολοκληρωθεί. Επομένως καλό είναι, εάν θέλουμε να τονώσουμε τον λεγόμενο θρησκευτικό – Ιστορικό τουρισμό, ας αναδείξουμε κάποια   ιστορικής σημασίας γεγονότα που είναι τόσο σημαντικά όσο και ανταποδοτικά.


 Καλές οι εκθέσεις τα ταξίδια και οι φανφάρες, αλλά αυτά που δημιουργούν και κάνουν την διαφορά είναι κάποια κρυφά ιστορικά γεγονότα που εάν τα αναδείξουμε και τα επικοινωνήσουμε έξυπνα και ορθολογικά, αναβαθμίζουν την εικόνα και προσθέτουν μεγάλη αξία στο τουριστικό γίγνεσθαι όχι μόνο της πόλης  αλλά και ολόκληρης της περιοχής.
 
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ


[1]Έρευνα γιατρού Μενέλαου Μπατρίνου όπου καταγράφονται τρείς αναφορές με το επίθετο αυτό.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις