Το 2022 έτος μνήμης του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως στην επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής και στην ανάδειξη της μνήμης και της ταυτότητας των προσφυγικών κοινοτήτων αφιερώνει το έτος 2022 το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η επέτειος θα είναι και ο κεντρικός θεματικός άξονας του νέου κύκλου εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός 2022».

Η υπουργός Πολιτισμού κα Μενδώνη είχε δηλώσει σχετικά:

«Η εθνική επέτειος των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, έχει αφήσει τραυματικό αποτύπωμα στη συλλογική συνείδηση, όχι μόνον των Μικρασιατών που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους, αλλά και όλων των Ελλήνων. Το 1922, εκατό χρόνια μετά την Καταστροφή και την άφιξη των Μικρασιατών Ελλήνων, μας καλεί σε αναστοχασμό και ομοψυχία, την οποία απαιτεί και η εποχή μας».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των δράσεων «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» για το 2022, το οποίο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στη Μικρασιατική Καταστροφή, θα συγκροτηθεί από τις προτάσεις που θα επιλεγούν από Ειδική Επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης, μέσω της ηλεκτρονικής πύλης Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ drasis.culture.gr.

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει να υποβάλουν την πρότασή τους ηλεκτρονικά στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων από τις 20 Ιανουαρίου έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022. Κάθε φορέας έχει τη δυνατότητα ενός και μόνο αιτήματος. Η αξιολόγηση θα γίνει από πενταμελή Γνωμοδοτική Επιτροπή του ΥΠΠΟΑ.

Κάθε πρόταση πρέπει να συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς: Μουσική, Θέατρο, Χορό, Μουσικό Θέατρο, Εικαστικές Τέχνες/ performance, Παραστάσεις/ δράσεις για παιδιά και εφήβους.

Η επιλογή των προτάσεων θα ξεκινήσει την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2022 και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν ως τις 31 Μαρτίου 2022.

Οι προτάσεις πρέπει να εμπίπτουν στις κάτωθι κατηγορίες κοστολόγησης, για το σύνολο της κάθε παραγωγής, με την υποχρέωση παρουσίασης δύο παραστάσεων, σε χώρο που θα καθοριστεί από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης: 15.000€ σύν ΦΠΑ για 40 παραγωγές, 30.000€ συν ΦΠΑ για 20 παραγωγές και 60.000€ συν ΦΠΑ για 10 παραγωγές . Συνολικά θα επιχορηγηθούν 70 παραγωγές προϋπολογισμού 1.800.000€ συν ΦΠΑ.

Το 2021 που μας άφησε ήταν-θεωρητικά τουλάχιστον-έτος μνήμης και περηφάνιας λόγω της συμπλήρωσης 200 ετών από την Ελληνκή Επανάσταση.

Το έτος 2022, στο οποίο εισήλθαμε σήμερα, συμπληρώνονται εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Η επέτειος των εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή υπαγορεύει να θυμόμαστε πάντοτε και να προσευχόμαστε θερμά για την ανάπαυση όλων εκείνων που μαρτύρησαν· που πέθαναν άταφοι, άκλαυτοι, χωρίς κανδήλι και θυμίαμα, χωρίς να γνωρίζουμε που βρίσκονται τα κόκκαλά τους” 

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις