Οι πολυκατοικίες αποκτούν ΑΦΜ

Τις διαφωνίες και εντάσεις μεταξύ του διαχειριστή και των ενοίκων μιας πολυκατοικίας σχετικά με διάφορα οικονομικά θέματα όπως η ένταξη στο «Εξοικονομώ κατ΄οίκον» ή στο επίδομα θέρμανσης, ρυθμίζει απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή για την απόκτηση ΑΦΜ από πολυκατοικίες.

Αναθεωρώντας ένα παρωχημένο πλαίσιο δεκαετιών η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων διευκολύνει την απόκτηση ΑΦΜ από τις πολυκατοικίες και καθιστά απλούστερη τη ζωή διαχειριστών, ενοικιαστών και ιδιοκτητών.

Η απόφαση αυτή προβλέπει:

  • Τη δυνατότητα αίτησης απόκτησης ΑΦΜ από τον διαχειριστή, του οποίου η ιδιότητα προκύπτει από το πρακτικό της γενικής συνέλευσης εκλογής του.
  • Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαχειριστής, αίτηση μπορεί να υποβάλει οποιοδήποτε πρόσωπο έχει εξουσιοδοτηθεί με απόφαση της απαιτούμενης πλειοψηφίας επί της νόμιμης απαρτίας των συνιδιοκτητών του κτηρίου, όπως την ορίζει ο κανονισμός.
  • Αν δεν υπάρχει κανονισμός κτηρίου, ισχύουν οι γενικές διατάξεις περί παμψηφίας.

 Η έκδοση ΑΦΜ διαχείρισης αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη πολυκατοικιών στο επιδοτούμενο πρόγραμμα αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ». Περαιτέρω, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), αποτελεί σημαντικότατη διευκόλυνση για τους διαχειριστές το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού της πολυκατοικίας, που θα χρησιμοποιείται για την κατάθεση του αποθεματικού, την είσπραξη κοινοχρήστων και την πληρωμή δαπανών της πολυκατοικίας κλπ.

Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να προστεθεί στη ρύθμιση αυτή η δυνατότητα έκδοσης ΑΦΜ όχι μόνον από την  πλειοψηφία των συνιδιοκτητών πολυκατοικιών με σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, αλλά και από την απόλυτη πλειοψηφία των συνιδιοκτητών πολυωρόφων κτιρίων χωρίς σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, και με απλή συνιδιοκτησία, σύμφωνα με τα άρθρα 785 και 789 του Α.Κ. περί «κοινωνίας» και τακτικής διαχείρισης του επίκοινου πράγματος, δεδομένου ότι η εκλογή διαχειριστή με παμψηφία είναι πρακτικά δυσχερέστατη.

Επίσης, η Ομοσπονδία θεωρεί απόλυτα αναγκαία την άμεση αντικατάσταση «του απόλυτα αποτυχημένου “μοντέλου” της δήλωσης των εισοδημάτων από εκμίσθωση κοινοχρήστων χώρων (π.χ. διαμέρισμα θυρωρού, επιγραφές κλπ.) από κάθε συνιδιοκτήτη ξεχωριστά (!) και την επαναφορά της αυτοτελούς φορολόγησής τους στο όνομα και το ΑΦΜ της διαχείρισης με συντελεστή 20%, το οποίο εξασφαλίζει διαφάνεια, απλούστευση, αλλά και διασφάλιση των εσόδων του Δημοσίου».

Το θέμα θα συζητηθεί με τους αρμοδίους στο 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, που θα διεξαχθεί το Σάββατο 29 Ιανουαρίου στο ΕΒΕΑ.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις