Βίντεο με την έφοδο της αστυνομίας και τις συλλήψεις στην ΑΣΟΕΕ και ΑΠΘ – Στις 17 Ιανουαρίου ξεκινά η εκπαίδευση των 400 ειδικών φρουρών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας

Στο βίντεο είναι εμφανείς οι ζημιές που προκλήθηκαν στον χώρο, με τον τοίχο να είναι τρυπημένος.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ: Αστυνομική επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μεσημβρινές ώρες σήμερα, Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022, στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, καθώς ομάδα ατόμων πραγματοποιούσε με τη χρήση ηλεκτρικών εργαλείων και σφυριών φθορές στην τοιχοποιία του Ιδρύματος. Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν έξι (6) άτομα και με τη δικογραφία που σχηματίζεται σε βάρος τους θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή. Προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Γρηγορότερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη για τη “διάλυση” της νέας κατάληψης σε χώρο του ΑΠΘ στην οποία είχαν προχωρήσει αντιεξουσιαστές λίγα 24ωρα μετά την εκκένωση της κατάληψης στο “Στέκι στο Βιολογικό”, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100.3 ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος. “Κάθε πανεπιστήμιο θα πρέπει να έχει σχέδιο ασφαλείας, το οποίο είναι ευθύνη της πρυτανικής αρχής και συνεργασία με την Αστυνομία όπου χρειάζεται” δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, με αφορμή την επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο ΑΠΘ για την εκκένωση κατάληψης, καθώς και την επίθεση σε καθηγητή μέσα στην ΑΣΟΕΕ χτες το μεσημέρι.

Στις 17 Ιανουαρίου ξεκινά η εκπαίδευση των 400 ειδικών φρουρών της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Κατά τη συνάντηση με τον πρύτανη του ΑΠΘ με τον Πρύτανη του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νικόλαο Παπαϊωάννου την Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου 2022, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία έχουν στενή συνεργασία με όλα τα Ανώτατα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, της χώρας. Κατά τη συνάντηση ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε: «Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης πράξαμε το αυτονόητο δίνοντας τέλος σε μια κατάσταση 34 χρόνων που δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του Πανεπιστημίου. Είναι απόλυτη προτεραιότητα για το 2022 η ασφάλεια των φοιτητών και των καθηγητών, ώστε τα Πανεπιστήμια να είναι λειτουργικοί χώροι μόρφωσης και ελευθερίας.

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, σύμβουλος επιχειρήσεων – συγγραφέας

Άργησε λίγο να επέμβει το Πανεπιστήμιο. Άργησε λίγο να ενδιαφερθεί η Πολιτεία. Τους πήρε… 34 χρόνια για να δώσουν οριστικό τέλος σε μια παράνομη κατάληψη δημοσίου χώρου! Μια κατάληψη που μάλλον θα είχε συμβολικό χαρακτήρα! Γιατί ακόμη και μετά τη λήξη της κανείς δεν έχει καταλάβει τους λόγους για τους οποίους ξεκίνησε. Κανείς, ούτε καν οι πρωτεργάτες της δεν σπατάλησαν έστω ένα λεπτό για να εξηγήσουν στην κοινωνία, ποιοι ήταν οι λόγοι που τους ώθησαν στην αρχική πρωτοβουλία ή ποιες ήταν οι αιτίες που κρατούσαν ζωντανό το τότε ζητούμενο επί 34 χρόνια!

Κανείς δεν ασχολήθηκε, γιατί κανείς δεν νοιάστηκε, κανείς δεν ήθελε να πάρει το ρίσκο να συγκρουστεί με μια μειοψηφία που μεταπολιτευτικά θωρούσε τους πανεπιστημιακούς χώρους, όχι πεδίο ακαδημαϊκής εξέλιξης, αλλά ιδεολογικό ορμητήριο που, με την επίφαση του πνευματικού ασύλου, μετατρεπόταν σε εκκολαπτήριο παράνομων πράξεων. Δεν χρειαζόταν επαρκής λόγος, ούτε καν μια πρόφαση, για να ποδοπατηθεί κάθε έννοια σεβασμού στη δημόσια περιουσία. Όλα υπάρχουν για να υπηρετούν τον ιδεολογικό σκοπό ή κι αυτός να χρησιμεύει μόνο ως πέπλο για οτιδήποτε έκνομο.

Τόλμησε ο Πρύτανης του ΑΠΘ να κλείσει έναν κύκλο ανοησίας και βρέθηκε αντιμέτωπος με την οργή των “επαναστατών”. Προσβολές κι απειλές κατά της ζωής του, συνόδεψαν μια λογική απόφαση, που οι προκάτοχοι του απέφευγαν, είτε γιατί αποτελούσαν κι οι ίδιοι μέρος της μεταπολιτευτικής “προοδευτικής” κουλτούρας, είτε γιατί επιθυμούσαν να δείχνουν αρεστοί στους παλιμπαιδισμούς των φοιτητών για να εξασφαλίζουν την ευκολότερη εκλογή τους στην Πρυτανεία, είτε γιατί ένιωθαν ανίσχυροι και δίχως επαρκή στήριξη από την Πολιτεία.

Έστω και με χαρακτηριστική καθυστέρηση διανύουμε μια εποχή που τα αυτονόητα, αρχίζουν όντως να θεωρούνται αυτονόητα, τόσο για την εξουσία όσο και για την πλειοψηφία των πολιτών. Η λογική που ανέθρεψε τις γενιές των προηγούμενων δεκαετιών, όπου οι μεταδικτατορικά πληγές μετατράπηκαν σε ιδεολογικά απωθημένα και μια άνευ προηγουμένου αυθαιρεσία και αποστροφή απέναντι στο νόμο, ελπίζουμε ότι στερεύει σιγά, σιγά.

Το παράδειγμα του Πρύτανη, του κ. Παπαϊωάνου πρέπει να αποτελεί οδηγό και για την πανεπιστημιακή κοινότητα και για πολιτεία, η οποία οφείλει να προστατεύει πλήρως τέτοιες προσωπικότητες ώστε να ασκούν απρόσκοπτα το έργο τους. Αποτελεί μια χρυσή ευκαιρία, να ολοκληρωθεί ένας κύκλος δημοκρατικής ανωριμότητας, να κλείσει ένα κεφάλαιο αυτοαναφορικής αντιδραστικότητας και να περάσουμε στη φάση μιας πιο ώριμης, πιο συνειδητοποιημένης κοινωνίας.

Απίστευτες απειλές από αγνώστους δέχθηκε τις τελευταίες ημέρες ο Πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, με αφορμή την επέμβαση της αστυνομίας στην παράνομη κατάληψη αντιεξουσιαστών σε αίθουσα του Τμήματος Βιολογίας, ύστερα από 34 χρόνια. Μάλιστα, κάποιοι έφθασαν στο σημείο να κολλήσουν σε κεντρικό σημείο στη Θεσσαλονίκη κηδειόχαρτα, με το ονοματεπώνυμο και του φωτογραφία του Πρύτανη.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις