Προειδοποίηση για τσουνάμι για ολόκληρη τη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ και τη Χαβάη μετά την έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου στον Ειρηνικό (video)

  • Η «βίαιη» υποβρύχια ηφαιστειακή έκρηξη έπληξε τον Ειρηνικό στις 5.10 μ.μ. τοπική ώρα και ήταν ορατή από το διάστημα Περίπου 20 λεπτά αργότερα, η Τόνγκα χτυπήθηκε από κύματα που κατέκλυσαν σπίτια, κτίρια, φράχτες και δρόμους ενώ βίντεο από την Τόνγκα δείχνει τεράστια κύματα να πέφτουν πάνω σε σπίτια και κτίρια, πλημμυρίζοντας το νησί 
  • Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ένα τεράστιο λοφίο στάχτης και ατμού πλάτους 3 μιλίων να ανεβαίνει στον αέρα σε περίπου 12 μίλια Αργότερα, τέθηκε επίσης σε ισχύ μια προειδοποίηση για τσουνάμι για ολόκληρη την ακτή του Ειρηνικού των ΗΠΑ και τη Χαβάη
  • Το ηφαίστειο Hunga Tonga-Hunga Ha’apai βρίσκεται σε ένα ακατοίκητο νησί περίπου 40 μίλια βόρεια της πρωτεύουσας της Τόνγκας Nuku’alofa. 

    Περισσότερα από 1.400 μίλια μακριά στη Νέα Ζηλανδία, οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν για εκρήξεις καταιγίδων από την έκρηξη.

    Η Εθνική Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης δήλωσε ότι ορισμένα μέρη θα μπορούσαν να αναμένουν «ισχυρά και ασυνήθιστα ρεύματα και απρόβλεπτες εκτοξεύσεις στην ακτή μετά από μια μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη».

    Αργά το Σάββατο, το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού είπε ότι η απειλή για την Αμερικανική Σαμόα φαίνεται να έχει περάσει, αν και οι μικρές διακυμάνσεις στη θάλασσα θα μπορούσαν να συνεχιστούν. 

    Κοινοποίησε:

    Σχετικές δημοσιεύσεις