Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τις μάσκες υψηλής προστασίας

Όλες οι έρευνες συγκλίνουν στο ότι πιο αποτελεσματικές απέναντι τον κορωνοϊό είναι οι μάσκες υψηλής προστασίας, όμως υπάρχουν κάποιες παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε, αλλά και κάποιες ενδείξεις που αναγράφονται πάνω και πρέπει να προσέξουμε.

Στην Ελλάδα όπως και αλλού, μάσκες υψηλής προστασίας, Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2, είναι πλέον αναγκαίες σε μέρη όπως τα σούπερ μάρκετ και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Όμως, καθώς οι μάσκες αυτές είναι ακριβότερες από τις χειρουργικές και χαρακτηρίζονται ως μίας χρήσης, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται εάν μπορούν να τις επαναχρησιμοποιήσουν.

Όπως εξηγεί η Erin Bromage, καθηγήτρια βιολογίας του University of Massachusetts Dartmouth, ο λόγος για τον οποίο οι μάσκες αυτές πωλούνται ως μίας χρήσης είναι γιατί θεωρούνται ιατρικές μάσκες. Οι υγειονομικοί, μέσα σε ένα νοσοκομείο, για παράδειγμα, αλλάζουν τις μάσκες συχνότερα, για να αποφύγουν το ενδεχόμενο επιμόλυνσης όταν κινούνται από το δωμάτιο ενός ασθενή σε εκείνο ενός άλλου. «Το ευρύ κοινό δεν ανησυχεί για την επιμόλυνση. Απλά τη χρησιμοποιεί για τη δική του προστασία» σημειώνει.

Η Bromage συστήνει να πετάξετε τη μάσκα FFP2 εάν βρεθήκατε σε επαφή με κάποιον που διαπιστώθηκε θετικός. Όπως για παράδειγμα εάν εντοπίστηκε κάποιο κρούσμα στον χώρο εργασίας σας. Αυτή η μάσκα έκανε τη δουλειά της, «παγίδευσε» τον ιό, άρα δεν θέλετε να κινδυνεύσετε να τον μεταφέρετε στα χέρια σας.

Εάν η μάσκα υγρανθεί, είναι εμφανώς βρώμικη, έχει χάσει το σχήμα της ή έχει καταστραφεί με άλλους τρόπους (όπως εάν έχει λερωθεί με makeup), τότε πρέπει να την αντικαταστήσετε, γιατί όλα αυτά μειώνουν την αποτελεσματικότητά της.

«Όσο περισσότερο τη φοράτε, τόσο περισσότερα σωματίδια παγιδεύει – και αυτό σημαίνει ότι η ικανότητά της να αναπνέει αρχίζει να μειώνεται. Ένα από τα πρώτα σημάδια ότι πρέπει να την αλλάξετε, ακόμα και εάν φαίνεται καλή και καθαρή οπτικά, είναι εάν δυσκολεύεστε περισσότερο να αναπνεύσετε μέσα από αυτήν. Εάν φαίνεται ότι η αντίσταση μεγαλώνει με κάθε αναπνοή σας», σημειώνει η Bromage.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις