Ο ανευχαρίστετος – Παραμύθι, κόμικ στην ποντιακή διάλεκτο

Με κίνητρο να διαβάζει στα εγγόνια του παραμύθια πεζά, ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, άρχισε να δημιουργεί κόμικς με ποντιακό περιεχόμενο.

Κατ’ επάγγελμα φαρμακοποιός και συνταξιούχος πλέον, έχει άπλετο χρόνο για ένα νέο δημιουργικό ξεκίνημα. Ο κ. Κωνσταντινίδης, θεωρεί ότι μόνο κάτι γραπτό μένει στον χρόνο και βάζει το δικό του λιθαράκι στην διατήρηση της παράδοσης και της γλωσσικής κληρονομιάς.

Με στόχο να μείνει η ποντιακή διάλεκτος και να είναι οικεία στα μικρά παιδιά, ξεκίνησε ένα σημαντικό έργο καταγράφοντας την διάλεκτο, με τις ιδιαιτερότητες στην γραφή και την με την αντίστοιχη έννοια στην νεοελληνική γλώσσα. Όπως σημειώνει ο κ. Κωνσταντινίδης, στην εκπομπή Περίμετρος της ΕΡΤ, προσπαθεί στα κείμενά του να μην περιλαμβάνει τα πολύ “βαριά” ποντιακά , τα οποία όπως λέει, ακόμη και ο ίδιος μπορεί να μην τα καταλαβαίνει. Έτσι, εισάγει μια περισσότερο σύγχρονη γλώσσα.

Έχοντας την δυνατότητα και να ζωγραφίζει συνδύασε λόγο και πινέλο, με αποτέλεσμα ένα εικονογραφημένο, που πραγματεύεται διάφορες ιστορίες, με διδακτικό τρόπο. Απεικονίζει και διαλέγεται όσα έχει ζήσει ως δεύτερης γενιάς πόντιος, με καταγωγή από τα Πλάτανα του Πόντου και ρίζες στο Νοβοροσίσκ και το Βατούμ.

Ο κ. Κωνσταντινίδης,  έχει ήδη εκδώσει δυο βιβλία στην ποντιακή διάλεκτο, με τελευταίο τις ιστορίες από την Ελληνική μυθολογία. Πηγή κειμένου: ertnews.gr

Παρακολουθήστε ένα υπέροχο βίντεο

Παραμύθι για την λαιμαργία, την αχαριστία και την περιέργεια, στην ποντιακή διάλεκτο με απόδοση στα νεοελληνικά, εικονογραφημένο κόμικ.

Εικονογράφηση-Αφήγηση-Επεξεργασία: Γεώργιος Κωνσταντινίδης

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις