Ο πληθυσμός των Ευρωπαίων Βισώνων που ανακάμπτει (video)

Ακούστηκαν πολλά για τους Wisents (Ευρωπαίοι Βίσωνες) που εντοπίστηκαν πρόσφατα στο Krynki, κοντά στα σύνορα μεταξύ Πολωνίας και Λευκορωσίας. (από όπου είναι και το video)

Πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού ζει στη συνοριακή ζώνη μεταξύ των δύο κρατών. Με βάρος έως και 1000 κιλά, είναι το μεγαλύτερο ζώο της ξηράς στην Ευρώπη.

Σπάνια Wisents στο τελευταίο από τα αρχέγονα δάση της Ευρώπης, το δάσος Bialowieza 8.000 ετών , Πολωνία

Οι ευρωπαϊκοί βίσωνες κυνηγήθηκαν μέχρι το σημείο της εξαφάνισής τους στην φύση στις αρχές του 20ού αιώνα, και τα τελευταία άγρια ζώα του υποείδους bonasus πυροβολήθηκαν στο δάσος Μπιαλοβιέζα (στα σημερινά όρια Πολωνίας-Λευκορωσίας).

Το τρίτο υπόειδος (B. b. hungarorum) είχε εξαφανιστεί στις αρχές του 19ου αιώνα. Από τότε έχουν επανεισαχθεί από ζώα σε αιχμαλωσία σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όλα απόγονοι του βίσωνα του δάσους Μπιαλοβιέζα και της ευρωπαϊκής πεδιάδας. Έχουν λίγους θηρευτές (πέρα από τους ανθρώπους), με σποραδικές αναφορές τον 19ο αιώνα επιθέσεων από λύκους και αρκούδες. Το 1996, η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) ταξινόμησε τον ευρωπαϊκό βίσωνα ως ευρισκόμενο σε κίνδυνο. Το καθεστώς του από τότε έχει αλλάξει σε ευάλωτο λόγω της καταγεγραμμένης αύξησης του πληθυσμού.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις