Χρηματοδοτείται η Αποκατάσταση και Ανάδειξη του Κουρσούμ τζαμί με 1.000.000 ευρώ

Το Κουρσούμ τζαμί εντάσσεται από το υπουργείο πολιτισμού και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης για την αποκατάσταση και ανάδειξη του.

Το έργο, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ, προβλέπει την αποκατάσταση του τεμένους Κουρσούμ, που χρονολογείται από τα τέλη του 15ου/αρχές 16ουαι., και βρίσκεται στην πλατεία Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ιστορικό κέντρο της πόλης της Καστοριάς.

Πρόκειται για μονόχωρο τρουλαίο κτίσμα, στον τύπο των επαρχιακών οθωμανικών τεμενών που συναντώνται στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια. Το μνημείο θα αποκατασταθεί πλήρως ως χώρος πολιτισμού και μόνο και θα καταστεί προσβάσιμο στα ΑΜΕΑ. 

Το Κουρσούμ τζαμί στο πρόσφατο παρελθόν δίχασε την Καστοριά με έντονη διαμάχη στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μετά την πρόταση της πρώην Δημοτικής Αρχής να φιλοξενήσει μεταπτυχιακούς φοιτητές που θα εργαστούν στο πλαίσιο προγράμματος για τη μελέτη αποκατάστασης του μουσουλμανικού τεμένους.

Η πρόταση του αντιδημάρχου Καστοριάς Λεωνίδα Παπαδημητρίου για τη φιλοξενία του διατμηματικού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση μνημείων πολιτισμού» της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ συνάντησε σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση, ακόμη και από συμβούλους της πλειοψηφίας. Τελικά, ύστερα από πολύωρη διαδικασία, η πρόταση πέρασε με οριακή πλειοψηφία 13-12.

«Στόχος μας είναι να διασώσουμε και να συντηρήσουμε το μοναδικό τζαμί που απέμεινε στην πόλη, αλλά μας χρειάζονται μελέτες για τις οποίες δεν υπάρχουν χρήματα στα ταμεία της Αυτοδιοίκησης. Με τα ελάχιστα έξοδα που αφορούν μόνο τη φιλοξενία του μεταπτυχιακού προγράμματος, ευελπιστούμε ότι στο τέλος θα έχουμε στα χέρια μας σημαντικό μελετητικό έργο, που στη συνέχεια θα μπορούσε να ολοκληρωθεί είτε από τις υπηρεσίες του Δήμου είτε με ελάχιστη χρηματοδότηση σε ιδιωτικά μελετητικά γραφεία», είχε δηλώσει ο αντιδήμαρχος Λ. Παπαδημητρίου.

Η προσπάθεια σε αυτοδιοικητικό επίπεδο εγκαταλείφθηκε με τις αυτοδιοικητικές αλλαγές, αλλά η έλευση της κ υπουργού κ Μενδώνη στην Καστοριά και το προσωπικό της ενδιαφέρον έδωσε ελπίδες για αίσιο τέλος. Οι εργασίες από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα. Η υπουργός μετά τις ανακοινώσεις ένταξης τριών έργων ύψους 2.100.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που χρηματοδοτούνται από το ΥΠΠΟΑ στην Καστοριά δήλωσε.
« Σε περιοχές, όπως  η Δυτική Μακεδονία, αυτά τα έργα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, καθώς μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου της περιοχής στην «μετά λιγνίτη» εποχή. Τα έργα που υλοποιεί το ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Διαδρομών σε εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους και σημαντικά μνημεία, εκτός από την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, έχουν καθοριστική συνεισφορά στην τοπική κοινωνία με την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά και στην τοπική οικονομία με την ποιοτική ενίσχυση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος».

Τα έργα που αφορούν την Καστοριά είναι:

  • «Αποκατάσταση και Ανάδειξη τεμένους Κουρσούμ Καστοριάς»
    Το έργο, με προϋπολογισμό 1.000.000 ευρώ
  • «Αποκατάσταση Βυζαντινού Ναού Ταξιαρχών Μητροπόλεως και συντήρηση των τοιχογραφιών του»
    Το έργο αποκατάστασης του Ναού Ταξιαρχών Μητροπόλεως (10ος αι.). προϋπολογισμού 800.000 ευρώ
  • «Συντήρηση τοιχογραφιών Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας»
    Το έργο της συντήρησης των τοιχογραφιών της Ιεράς Μονής Παναγίας Μαυριώτισσας, έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ.

.



Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις