Έρχονται τα αυτοκίνητα με τα αλκοολόμετρα για την αποφυγη ατυχημάτων υπό την επήρεια αλκοόλ

Από τον Ιούλιο 2022, τα νέα μοντέλα αυτοκινήτων, που θα κυκλοφορούν σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα έχουν στον βασικό εξοπλισμό τους το αλκοολόμετρο.

Η συγκεκριμένη συσκευή θα υπάρχει ως ενσωματωμένο σύστημα σε όλα τα καινούρια-μελλοντικά αυτοκίνητα και ο ρόλος της θα είναι να εντοπίζει αν ο οδηγός έχει καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ.

Εάν ανιχνεύσει ένα επίπεδο συγκέντρωσης αλκοόλ στο αίμα (BAC) στο ή πάνω από το προκαθορισμένο όριο, το IID θα εμποδίσει αυτόματα το άτομο πίσω από το τιμόνι να ανάψει τον κινητήρα.

Ο μόνος τρόπος με τον οποίο ένας παραβάτης DUI μπορεί να ξεκινήσει το αυτοκίνητο είναι να παράσχει ένα δείγμα αναπνοής που δίνει BAC που πέφτει κάτω από το όριο.

Κατά την είσοδο του οδηγού στο ΙΧ και πριν εκκινήσει το όχημα με το κλειδί, το αλκοολόμετρο θα απαιτεί από τον οδηγό να φυσήξει στο ειδικό στόμιο ενός αναπνευστήρα για να διαπιστωθεί κατά πόσον έχει κάνει χρήση αλκοόλ και αν είναι σε θέση να οδηγήσει, σύμφωνα και με τα όρια που ισχύουν σε κάθε χώρα.

Στην περίπτωση που ο οδηγός βρεθεί να έχει καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ από όσο προβλέπει ο νόμος, τότε ο κινητήρας δεν θα παίρνει μπροστά και το αυτοκίνητο θα ακινητοποιείται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σύστημα θα είναι υποχρεωτικό από το 2024 για όλα τα νέα αυτοκίνητα που θα πωλούνται στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις