Δηλώσεις χωρίς πρόστιμο στο κτηματολόγιο μέχρι το τέλος του έτους

Ετος-σταθμός φαίνεται πως είναι το 2022 για το Κτηματολόγιο, αφού αναμένεται να ολοκληρωθεί η συλλογή δηλώσεων σε όλες τις περιοχές, παύει η λειτουργία και ξεκινά η ψηφιοποίηση των υποθηκοφυλακείων, τρέχουν ψηφιακά οι υπηρεσίες για πολίτες και επαγγελματίες, ενώ από 1/1/2023 πρόκειται να εφαρμοστούν τα κλιμακωτά πρόστιμα και τα Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα, που θα παραμείνουν «ορφανά», θα περάσουν στην κυριότητα του Δημοσίου.

Να σημειωθεί ότι στα τέλη του προηγούμενου έτους υπογράφηκε και η μοναδική σύμβαση που εκκρεμούσε σε όλη την επικράτεια, για την Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία, και η συλλογή δηλώσεων αναμένεται στις αρχές του 2023.

Συμμετοχή

Οπως εξηγούν πηγές από τον φορέα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, υπάρχουν περιοχές όπου οι πολίτες συμμετέχουν ενεργά και άλλες που έχουν μείνει αρκετά πίσω. Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, σε ορισμένες «η συμμετοχή έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία, καθώς δηλώθηκαν πολύ περισσότερα δικαιώματα από όσα είχε αρχικά εκτιμηθεί».

Ετσι, πρωταθλήτρια περιοχή είναι τα Τρίκαλα με 145% και ακολουθούν η Κοζάνη με 134%, το Κιλκίς με 124%, η Φθιώτιδα με 121%, οι Σέρρες με 113%, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κως και η Ρόδος με 110%, η Μαγνησία με 107% και η Πέλλα με 102%.

Πολύ μεγάλη συμμετοχή στη συλλογή δηλώσεων, δηλαδή άνω του 90%, έχουν περιοχές όπως η Λάρισα, η Καρδίτσα, η Πιερία, η Δράμα, η Ξάνθη, η Αρτα, η Πρέβεζα, η Λευκάδα, ενώ ακολουθούν με ποσοστό άνω του 80% η Εύβοια, ο Εβρος, η Θεσσαλονίκη, η Ημαθία, το Λασίθι, το Ηράκλειο, τα Ιωάννινα, η Καστοριά, η Φλώρινα και η Χαλκιδική.

Ικανοποιητική συμμετοχή, δηλαδή άνω του 70%, έχουν οι περιοχές Κορινθία, Αρκαδία, Αχαΐα, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία, Γρεβενά, Φωκίδα, καθώς και ορισμένες περιοχές της Ανατολικής και της Δυτικής Αττικής.

Μέτρια συμμετοχή και, κυρίως, πάνω από το όριο του 55% (που απαιτείται για να περάσει η κτηματογράφηση στην επόμενη φάση της προανάρτησης) καταγράφεται σε Θεσπρωτία, Ροδόπη, Θάσο, Ευρυτανία, Μεσσηνία, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Αργολίδα, Λακωνία, Σάμο, Χίο και Ικαρία.

Χαμηλή συμμετοχή εντοπίζεται στη Λήμνο και τη Λέσβο, όπου οι μισοί ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει την ακίνητη περιουσία τους, καθώς και σε Κύθηρα, Αγκίστρι, Πόρο, Σπέτσες και Υδρα, όπου δύο στους τρεις ιδιοκτήτες δεν έχουν εμφανιστεί.

Ακόμα χαμηλότερα είναι τα ποσοστά στις Κυκλάδες, όπου μόνο ένας στους πέντε ιδιοκτήτες συμμετείχε στη διαδικασία, η οποία παρατάθηκε και λήγει στις 15 Μαρτίου, και στο Ρέθυμνο, όπου υπάρχει πρωτοφανής «αποχή», καθώς εννέα στους δέκα ιδιοκτήτες μέχρι σήμερα «αδιαφορούν» για το Κτηματολόγιο.

Δηλώσεις χωρίς πρόστιμο ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Οι ιδιοκτήτες είναι σημαντικό να συμμετάσχουν στη διαδικασία έτσι ώστε να διασφαλίσουν την περιουσία τους και να μπορέσουν παράλληλα να την αξιοποιήσουν, καθώς ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι να δηλωθεί.

Σε όλη τη χώρα (με εξαίρεση την Κέρκυρα και τη Θεσπρωτία), όπου δεν λειτουργεί ήδη κτηματολογικό γραφείο, οι ιδιοκτήτες μπορούν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2022 να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους χωρίς να καταβάλουν κάποιο πρόστιμο. Ωστόσο, μέχρι τότε δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία συναλλαγή με το ακίνητό τους (αγοροπωλησία, μεταβίβαση, γονική παροχή), αλλά ούτε και να εκδώσουν οικοδομική άδεια, καθώς τόσο σε κάθε συμβόλαιο όσο και στην άδεια οικοδομής θα πρέπει να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις