Τι είναι ο ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 προς την Ευρώπη;

Ο υποθαλάσσιος αγωγός συνδέει απευθείας το ρωσικό αέριο με την Ευρώπη μέσω Γερμανίας και είναι ολοκληρωμένος αλλά δεν έχει ακόμη λειτουργήσει. Έχει γίνει σημαντικός στόχος καθώς οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να αποτρέψουν μια ρωσική επίθεση στον γείτονά της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απείλησε να μπλοκάρει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.

Στο παρελθόν, υπήρξε πηγή έντασης μεταξύ των ΗΠΑ, που αντιτάχθηκαν στο έργο, και της Γερμανίας.

Εάν ρωσικά τανκς εισέλθουν στην Ουκρανία, «δεν θα υπάρχει πλέον Nord Stream 2», δήλωσε ο Μπάιντεν τη Δευτέρα. Ο Scholz τόνισε την ανάγκη να διατηρηθεί κάποια ασάφεια σχετικά με τις κυρώσεις για να πιέσει τη Ρωσία να αποκλιμακώσει.

Τι είναι το Nord Stream 2;


Ένας αγωγός φυσικού αερίου μήκους 1.230 χιλιομέτρων (764 μιλίων) κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα, που εκτείνεται από τη Ρωσία έως τις ακτές της Βαλτικής της Γερμανίας.

Θα διπλασίαζε τη χωρητικότητα ενός προηγούμενου αγωγού Nord Stream στα 110 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως και θα παρακάμψει την Ουκρανία και την Πολωνία, οι οποίες θα έχαναν τα τέλη διέλευσης. Είπαν επίσης ότι το έργο θα αυξήσει τον έλεγχο της Ρωσίας στην Ευρώπη.

Ο αγωγός έχει γεμίσει με αέριο, αλλά δεν λειτουργεί ακόμη εν αναμονή της έγκρισης από τις ρυθμιστικές αρχές κοινής ωφελείας της Γερμανίας και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Θα βοηθήσει ο Nord Stream 2 στην κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη;


Όχι άμεσα δεδομένου ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν θα το εγκρίνουν για μήνες, ο αγωγός δεν μπορεί να βοηθήσει στην κάλυψη των αναγκών θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας αυτόν τον χειμώνα, καθώς η ήπειρος αντιμετωπίζει έλλειψη φυσικού αερίου. Η Gazprom θα μπορούσε, εάν το επέλεγε, να στείλει περισσότερο αέριο μέσω των υπαρχόντων αγωγών.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις