Ο νέος Μητροπολίτης Καστοριάς κ. Καλλίνικος (Γράφει: Ο Λεωνίδας Θ. Πουλιόπουλος.)

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες από την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Καστοριάς, αλλά η ταπεινότητά μου, χάριν της πρωτοβουλίας της αγαπητής φίλης, λαογράφου και συνεργάτιδας, Μαρούλας Γκαμπέση-Βέργου, που φρόντισε για την συνάντηση, τον γνώρισε πρόσφατα. Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για μένα, την οποία θεώρησα υποχρέωσή μου να καταγράψω και αποτυπώσω ιστορικά, καθότι δεν φανταζόμουν να συναντήσω ένα τόσο φιλικό, με θετική αύρα  και ενέργεια, καταδεκτικό και ταπεινό Ιεράρχη που μας δέχθηκε με έναν ευγενή τρόπο, που δείχνει την πνευματική του ανωτερότητα και τα ψυχικά του αποθέματά, σε ένα από τα  βασικότερα συστατικά της χριστιανοσύνης που είναι η ΑΓΑΠΗ.

Δεν θέλω να εκφράσω περισσότερες δικές μου προσωπικές απόψεις, καθότι με μια μόνο συνάντηση είναι δύσκολο να αξιολογήσεις κάποιον άνθρωπο, θα περιορισθώ όμως σε απόψεις τρίτων όπως τις αποτύπωσε μια εκκλησιαστική εφημερίδα της Ναυπάκτου με τον τίτλο ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος στο λόγο της χειροτονίας του αφού αναφέρθηκε με επαινετικά λόγια για ΄΄….την όμορφη Καστοριά της Μακεδονίας μας, ένας χώρος τον οποίο εκλέϊσαν μεγάλες προσωπικότητες,…. ΄΄περιέγραψε τα χαρίσματα του νέου μας Μητροπολίτη όπως : Γνώσεις, ταπεινοφροσύνη, εργατικότητα.

 Εκείνο όμως που μου έκανε εντύπωση στον χειροτονητήριο λόγο του Αρχιεπισκόπου ήταν η λέξη ΄΄αποτειχίζομαι΄΄ που θυμίζει την στάση του φιλοσόφου ΣΩΚΡΑΤΗέναντι του νόμου και εξηγείταιη λέξη αυτή από τον Αρχιεπίσκοπο ως εξής: (….Αυτός, λοιπόν, που διαφωνεί και δεν θέλει να τηρήση την γραμμή της Εκκλησίας, της Ιεράς Συνόδου, έρχεται και λέει, << αυτά που έχω είναι δικά μου πιστεύματα, αλλά όμως οφείλω υπακοή στην Εκκλησία. Επομένως σας δίνω ένα χαρτί και σας λέω ΄΄αποτειχίζομαι΄΄ και από εδώ και πέρα κάνω ιδιωτική ζωή, κάνω αυτό που θέλω>>).

Διότι σε μια δημοκρατική κοινωνία στην οποία ισχύει ο νόμος της πλειοψηφίας οφείλουμε να σεβόμαστε και να αποδεχόμαστε τις αποφάσεις της, όσο πικρό και εάν είναι το ΄΄κώνειο΄΄ που θα πιούμε. Αυτό μας δίδαξε εξάλλου ο φιλόσοφος Σωκράτης με την στάση του.

Μία άλλη προσφώνηση έγινε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου κ. Ιερόθεο οποίος μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

<<…..Η Καστοριά είναι ΄΄η Αρχόντισσα΄΄ της Μακεδονίαςμε τα βυζαντινά εκκλησάκια, στα οποία θα έχεις την μεγάλη χαρά να λειτουργείς. Αυτά τα εκκλησάκια τα λέμε βυζαντινά αλλά είναι ρωμαίικα, γιατί το Βυζάντιο[2]δεν υπήρχε με αυτήν την έννοια ποτέ, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία υπήρχε με την ελληνική παράδοση, τον ελληνικό πολιτισμό, την Ορθόδοξη Εκκλησία και πολλές φορές και το δίγλωσσο, λατινικά και ελληνικά. Αυτή είναι η πονεμένη, η ένδοξη και πονεμένη Ρωμιοσύνη μας. Εκεί στα ευλογημένα εκκλησάκια, θα πηγαίνεις και θα λειτουργείς. Και θα ερχόμαστε και εμείς και εγώ θα έρχομαι εκεί για να βλέπουμε από κοντά τους ανθρώπους…….Μου έγραψαν και μου είπαν ότι η χειροτονία του πνευματικού σας τέκνου, του πνευματικού σας παιδιού, του Καλλίνικου, είναι μια χαρμολύπη. Και έτσι το αισθάνομαι και εγώ. Χαρά για την ανάδειξη σου στο ύπατο αξίωμα της Εκκλησίας, του Επισκόπου, αλλά και λύπη για μας. Διότι, όπως είπα πριν, θα μας λείψεις,  θα χωριστούμε, αλλά θα γίνεις αιτία να συνδεθούν και οι δύο  πόλεις, και η όμορφη αυτή πόλη της Ναυπάκτου με τις ωραίες παραλίες και την θάλασσα, αλλά και  η όμορφη πόλη της Καστοριάς με την καταπληκτική και όμορφη λίμνη, θα γίνουν τώρα δύο αδελφές πόλεις, Καστοριά και Ναύπακτος.

>>Σε προσφωνώ σήμερα με πολύ μεγάλη χαρά και λύπη. Και θυμάμαι ένα λόγο τον οποίο έγραψε ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος στον επίσκοπο Σκαρκεδώτα, που μεταξύ άλλων έλεγε τα εξής. <<Προσαγορεύω σε, την νέαν υμών ελπίδα, τον πόλιον εν νεότητι και παν ότι σοι κάλλιστον βούλομαί τε και εύχομαι. Που σημαίνει. Σε προσφωνώ με πολύ μεγάλη χαρά εσένα που είσαι η νέα ελπίδα μας, η Ελπίδα της Εκκλησίας και ελπίδα ημών των παλαιοτέρων, τον  <<πόλιον εν νεότητι>> τον γέροντα στην νεανική ηλικία>>.

Και συνεχίζει ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης τον λόγο του με ευχές και συμβουλές προς το πνευματικό του τέκνο της ιστορικής μας Μητρόπολης.

Μίας ηρωικής Μητρόπολης από την οποία έχουν περάσει άξιοι ιεράρχες όπως ο Γερμανός Καραβαγγέλης, ο Ιωακείμ Λεπτίδης, αλλά δυστυχώς και κάποιοι άλλοι, όπως κάποιος, επί δικτατορίας, που δεν είπε κουβέντα ή δεν απέτρεψε τον πολιτισμικό έγκλημα του γκρεμίσματος του Παρθενώνα της Γνώσης, το Παλιό Νεοκλασικό Γυμνάσιο Καστοριάς που κατεδαφίσθηκε σε μια νύχτα επί των ημερών του.

Πέραν όμως των ανωτέρω ο νέος μας Ιεράρχης έχει να παρουσιάσει ένα πολύ αξιόλογο βιογραφικό με πλούσια δραστηριότητα και συγγραφικό έργο. Ένα βιογραφικό που δείχνει ότι Ιεράρχης μας είχε όραμα στρατηγική και στόχους και ελπίζουμε αυτό το ΟΡΑΜΑ να το μεταλαμπαδεύσει και να το διδάξει στην κοινωνία μας και κυρίως στη νεολαία, που είναι βαθιά πληγωμένη από την ανεργία και τον ξεριζωμό, καθότι οι άρχοντες και οι ηγέτες της, δεν είχαν την ικανότητα και την παιδεία να δημιουργήσουν ΟΡΑΜΑ, στρατηγικές βάθους και στόχους, που θα έκαναν τις πληγές μας, αυτές τις εποχές των ισχνών αγελάδων, λιγότερο επώδυνες και ευκολότερα  ιάσιμες

Ελπίζουμε και ευχόμαστε, το νέο μας Ιεράρχη, να τον πλαισιώσουν και να τον βοηθήσουν όλοι εκείνοι οι ενάρετοι, ικανοί και άξιοι συμπολίτες της κοινωνίας μας και να μην αφήσουν πολύ χώρο στους αυλοκόλακες και καιροσκόπους που υπάρχουν δυστυχώς σε όλες τις κοινωνίες. Αυτούς του ανθρώπους καλείται η κοινωνία να επιστρατεύσει, όπως γινόταν στην άμεση αρχαία δημοκρατία, διότι διαφορετικά τα ζιζάνια θα μας πνίξουν, όπως αναφέρεται στο   κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο σχετικά με την παραβολή των ζιζανίων.

 Εμείς  ευχόμαστε στον πόλιον εν νεώτητι Ιεράρχη μας, να αντλεί Θεία δύναμη, θα παρακολουθούμε το έργο του και θα είμαστε πάντα έτοιμοι να συνδράμουμε στη δύσκολη αποστολή που αναλαμβάνει, σε μια δύσκολη συγκυρία για την περιοχή και την Πατρίδα μας.

ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ  στο έργο σας αγαπητέ μας σεβασμιώτατε Μητροπολίτη.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις