Ρώσος σύμβουλος του Πούτιν ζητά από τις ΗΠΑ την επιστροφή της Αλάσκας.

Πολλοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έσπευσαν να χλευάσουν τις απαιτήσεις του μέλους της Δούμας, οι οποίες περιελάμβαναν την παράδοση της Ανταρκτικής επειδή, όπως είπε ο Matveychev, η Ρωσία «την ανακάλυψε, άρα μας ανήκει».

Ο Oleg Matveychev, ένας «spin doctor» (όπως τον χαρακτήρισαν τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ) του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν , απαίτησε από την Ουάσιγκτον «να επιστρέψει όλες τις ρωσικές περιουσίες, αυτές της ρωσικής αυτοκρατορίας, της Σοβιετικής Ένωσης και της σημερινής Ρωσίας, που έχει κατασχεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και ούτω καθεξής» σε μια εμφάνιση στα ρωσικά κρατικά νέα την Κυριακή.

Ο «spin doktor» του Κρεμλίνου Oleg Matveychev μοιράστηκε μια λίστα με αιτήματα στη ρωσική κρατική τηλεόραση, συμπεριλαμβανομένου ότι η Αμερική θα δώσει πίσω στο Fort Ross στην Αλάσκα και την Καλιφόρνια, και οι δύο αρχικά ρωσικοί οικισμοί.

Η Ρωσία διοικούσε αρκετούς οικισμούς στη Βόρεια Αμερική κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, μεταξύ των δύο από τους πιο εξέχοντες ήταν το Fort Ross της Καλιφόρνιας και διάφορες αποικίες στην Αλάσκα

Η Ρωσική Αυτοκρατορία είχε σημαντική βάση στη Βόρεια Αμερική κατά τον 19ο αιώνα.  Η πρώτη της αποικία στην ήπειρο ιδρύθηκε στην Αλάσκα το 1784, με το όνομα Three Saints Bay. Εκεί ξεκίνησε η Ρωσοαμερικανική Εταιρεία, ένας εμπορικός όμιλος που ναυλώθηκε από τον Τσάρο Παύλο Α’ το 1799, ο οποίος οδήγησε την επέκταση της Αυτοκρατορίας στη Βόρεια Αμερική.

Ο Ρώσος ηγεμόνας οραματιζόταν ένα μονοπώλιο που θα εμπορευόταν γούνες με ντόπιους της περιοχής καθώς και θα επέκτεινε την αποικιακή επικράτεια της αυτοκρατορίας. 

Η ρωσοαμερικανική εταιρεία έχτισε το Fort Ross, λιγότερο από τρεις ώρες έξω από το σύγχρονο Σαν Φρανσίσκο, το 1812. Ο οικισμός πουλήθηκε σε ιδιώτες το 1841, αφού η πλούσια θαλάσσια ζωή του είχε εξαντληθεί και οι κάτοικοι βρήκαν δύσκολες τις συνθήκες για τη γεωργία .

Το 1815 και το 1816 η εταιρεία έκλεισε συμφωνία με το Βασίλειο της Χαβάης για να ανοίξει τρία βραχύβια φυλάκια στα νησιά του. Οι Ρώσοι εκδιώχθηκαν από τη Χαβάη το 1817 αφού οι ντόπιοι επαναστάτησαν εναντίον τους επειδή έχτισαν ένα οχυρό και ύψωσαν μια ρωσική σημαία στο έδαφός τους. Η Αλάσκα, το τελευταίο βορειοαμερικανικό έδαφος της Ρωσίας, πουλήθηκε στις ΗΠΑ το 1867 κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Άντριου Τζόνσον για 7,2 εκατομμύρια δολάρια

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις