Μια μέρα (ενός τουριστικού πράκτορα) στην όμορφη και κοσμοπολίτικη ιστορική Καστοριά

Όταν συναντάμε παρόμοιες αναρτήσεις στο διαδίκτυο, ανθρώπων που ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν, πρεσβευτών της πόλης και των φιλόξενων ανθρώπων της, τόσο αγανακτούμε από την απουσία σχεδιασμού, την απουσία εντεταλμένων δημοτικών οργάνων και απουσίας υποστήριξης της προσπάθειας από τους επίσημους φορείς της αυτοδιοίκησης.

Το κείμενο το ¨αλιεύσαμε¨από το F/B kai έχει μεταφραστεί από τα Εβραϊκά σε ελεύθερη μετάφραση

Μια μέρα στην όμορφη και κοσμοπολίτικη Καστοριά.


Μια μικρή πόλη με θέα σε μια από τις πιο όμορφες λίμνες των Βαλκανίων. Πάνω από τη λίμνη χορεύουν σπάνια πουλιά και άλλα φτερωτά πλάσματα που παίζουν στο νερό της λίμνης.
Γύρω από τη λίμνη που περιβάλλει τα παραδοσιακά σπίτια είναι ένα σκηνικό από καφετέριες και ταβέρνες που προσφέρουν στον χαλαρό να γευτεί την παραδοσιακή κουζίνα των Καστοριανών.
Μας υποδέχτηκε ο τοπικός ερευνητής της ιστορίας της πόλης Αντώνιος Παπαδαμιανός, διακεκριμένος χριστιανός γιος ιερέα, μελετητής του Ελληνικού Εβραϊσμού και το σημαντικότερο μεγάλος φίλος του Εβραϊκού λαού. Είναι γνώστης της ιστορίας και μελέτησε πολλά ντοκουμέντα και δημοσιεύσεις που αφορούν τη αδικοχαμένη Εβραική κοινότητα της Καστοριάς.

1000 Εβραίοι ζούσαν στην Καστοριά μέχρι τη ναζιστική κατοχή. Μόνο 35 Εβραίοι επέζησαν από την κόλαση και την τρομερή τραγωδία. Μέχρι σήμερα, μια εβραϊκή οικογένεια ζει στην πόλη. Η οικογένεια του * Yaakov (Jacob) Eliyahu *.
Θα σας πούμε επίσης ότι στην πόλη υπάρχει ένα σπάνιο σταλακτιτικό σπήλαιο που προσφέρει ακόμη και ηχητική διδασκαλία στα εβραϊκά (6 ευρώ) αλλά και πολλά μουσεία (βυζαντινά, λαογραφικά, φορεσιές, μακεδονικός αγώνας).


Η Καστοριά έχει μια ποικιλία από καταστήματα για γούνινα και δερμάτινα προϊόντα – το «προϊόν του σπιτιού» (οικοτεχνιών) που συνδέεται με το παρελθόν της πόλης. Σε κάθε γωνιά της πόλης θα δείτε έργα καλλιτεχνών καστορ, μοναδικών στο είδος τους.

Για να συνοψίσουμε και να πούμε – η Καστοριά, άλλο ένα κομμάτι επίγειου παραδείσου στην υπέροχη Ελλάδα, μας άφησε φορτωμένους με εμπειρίες.


Τώρα σας περιμένει και η Καστοριά.

Μπορεί να είναι εικόνα μνημείο και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα 5 άτομα, άτομα που στέκονται και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που στέκονται, κάμερα και εξωτερικοί χώροι
Μπορεί να είναι εικόνα 3 άτομα, άτομα που κάθονται και εξωτερικοί χώροι

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις