Το Κέντρο Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς για την εκδήλωση μνήμης του ολοκαυτώματος των Καστοριανών Εβραίων την 27/3/2022

Η συμμετοχή όλων μας,αύριο Κυριακή 27 Μαρτίου στις 11 το πρωί, με σημείο συνάντησης την πλατεία ΟΜΟΝΟΙΑΣ στην πόλη της Καστοριάς, δίνει μία διαφορετική διάσταση της Ιστορικής Μνήμης του Ολοκαυτώματος της πόλης μας.

Κάθε συμμετοχή και κάθε βήμα μας στην πορεία μνήμης προς το Εβραϊκό Μνημείο είναι ένα βήμα αναγνώρισης και ένα μήνυμα εναντίον της μισαλλοδοξίας και του μίσους. Είναι ένα βήμα πιο κοντά στην διαφύλαξη της Ιστορικής Μνήμης της αδικοχαμένης Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς.
Χάθηκε ή κοινότητα αλλά διεσώθησαν οι απόδημοι Καστοριανοί Εβραίοι της διασποράς,οι οποίοι με την επιστροφή τους έδωσαν το δικό τους στίγμα στην διάσωση της Ιστορικής Μνήμης στην Καστοριά αλλά και διεθνώς.
Το Κέντρο Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς της Καστοριάς ιδρύθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό το 2017 στην Νέα Υόρκη. Να διασώσει και να στηρίξει με δημοσιεύσεις, μελέτες, ντοκουμέντα και οτιδήποτε υλικό θα μπορούσε να βοηθήσει στην μελέτη και την διαχρονική σπουδή της αδικοχαμένης κοινότητας.
Η προσπάθεια δεν είναι ενός ανθρώπου. Είναι προσπάθεια φίλων και γνωστών πού θέλουν να δηλώσουν με θέση, στάση και συμπεριφορά την αντίθεσή μας στον φασισμό και ναζισμό. Να διδάξουμε στα παιδιά μας ότι τα εγκλήματά τους δεν ήταν τυχαία,αλλά μελετημένη διάσταση διεστραμμένων μυαλών και ψυχών. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ανοχή των υπολοίπων επέτρεψε αυτό το έγκλημα.
Αύριο λοιπόν, θα είμαστε παρόντες για να φωνάξουμε για μία ακόμα φορά τα ξεχασμένα ονόματα τους. Να τιμήσουμε την θολή μνήμη τους.
Συμμετέχοντας αύριο στην πορεία μνήμης των θυμάτων και κρατώντας ενός λεπτού σιγή δηλώνουμε ότι τιμούμε την μνήμη τους.
ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ.
Το Κέντρο Σπουδών Εβραϊκής Κληρονομιάς Καστοριάς θα ήθελε εκ των προτέρων να σας ευχαριστήσει για την συμμετοχή σας, αλλά και τον Δήμο Καστοριάς για την συνέχιση των πρωτοβουλιών που ανέπτυξε το Κέντρο μας και άλλοι τα προηγούμενα χρόνια με σκοπό το μήνυμα ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ να γίνει αναφαίρετο κτήμα όλης της κοινωνίας.
Αντώνης Παπαδαμιανός

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις