Ποιά είναι η πρώτη χώρα που στέλνει πυραύλους S-300 στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ επισκέφθηκε την Πέμπτη το κατεστραμμένο από τον πόλεμο Κίεβο μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

Η Σλοβακία υποστηρίζει την ουκρανική κυβέρνηση με όπλα, πυρομαχικά, καύσιμα και ανθρωπιστική βοήθεια, ενώ ο Χέγκερ καθώς και η πρόεδρος Τσαπούτοβα βρίσκονται σε τακτική επαφή με τον Ουκρανό πρόεδρο Ζελένσκι.

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Έντουαρντ Χέγκερ επιβεβαίωσε ότι έστειλε αντιαεροπορικό σύστημα S-300 στην Ουκρανία. Πρόκειται για την πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που ανταποκρίθηκε στις εκκλήσεις του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι για την προμήθεια ισχυρού πυραυλικού οπλισμού.

Οι S-300 είναι ένα σύστημα πυραύλων εδάφους – αέρους μεγάλου βεληνεκούς της σοβιετικής εποχής που μπορεί να καταρρίψει πυραύλους κρουζ και αεροσκάφη και έχει εμβέλεια έως και 90 μίλια.

Θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα και βρίσκεται στο οπλοστάσιο τριών χωρών του ΝΑΤΟ: Σλοβακία, Βουλγαρία και Ελλάδα.

Η Τσεχική Δημοκρατία έγινε η πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που έστειλε άρματα μάχης στην Ουκρανία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, όπως δήλωσε αρμόδια πηγή στο Reuters.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις