Έτοιμα για το Πυροσβεστικό Σώμα τα Ελληνικά drone SARISA

Σε φάση αναμονής ενάρξεως του σταδίου εκπαιδεύσεως, βρίσκεται το πρόγραμμα εισόδου σε υπηρεσία με το Πυροσβεστικό Σώμα, το μη επανδρωμένο σύστημα τύπου SARISA, που έχει αναπτύξει η ελληνική SAS Technology. H εκπαίδευση αναμένεται να είναι σύντομη και χωρίς προβλήματα, έτσι ώστε στην ερχομένη αντιπυρική περίοδο, να είναι απολύτως διαθέσιμα τα drone για επιχειρησιακή αξιοποίηση ανά την επικράτεια.

Το Πυροσβεστικό Σώμα θα παραλάβει δύο συστήματα, στο πλαίσιο δωρεάς της εταιρείας LATSCO Shipping Limited, η οποία αποφασίσθηκε μετά την περυσινή αντιμετώπιση του κύματος πυρκαγιών, που αντιμετώπισε η χώρα.

Επί της ουσίας, η SAS Technology “ανέπτυξε” μια ειδική έκδοση για πυροσβεστικές εφαρμογές, βάσει των απαιτήσεων που εκφράσθηκε από ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η διαμόρφωση του SARISA που προέκυψε, ταξινομήθηκε ως SRS-1C (Cargo) καθώς κύρια αποστολή του είναι η μεταφορά φορτίου, κατά βάση ασκού νερού για απόδοση ικανότητος καταπολεμήσεως μικρών εστιών σε δύσβατα μέρη από μικρές ομάδες πυροσβεστών. Το SARISA, είναι το πρώτο αερόχημα που ενσωματώνει μια τέτοια λειτουργία. 

Έτοιμα για παράδοση στο Πυροσβεστικό Σώμα τα ελληνικά drone SARISA

Το SARISA παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά δημοσίως στην έκθεση αμυντικού υλικού DEFEA 2021 τον Ιούνιο του 2021, εντυπωσιάζοντας με την εξαρχής σχεδιαστική πρόβλεψη μεταφοράς οπλικού φορτίου, ως πλατφόρμα εναερίου υποστηρίξεως χερσαίων τμημάτων. Η τυπική έκδοση SRS-1A, παρουσιάσθηκε με τυπικό φορτίο

δύο ρουκέτες Hydra των 70 mm ενώ αργότερα, σε συνεργασία με ξένους φορείς, αναπτύχθηκε διαμόρφωση φορτίου 4 ρουκετών 55 mm ανατολικής προελεύσεως. Εφόσον ως οπλισμός υιοθετηθεί σύστημα ρουκέτες κατευθύνσεως λέιζερ, τυπικού βεληνεκούς 5.000 μέτρων, βάσει των επιδόσεων ταχύτητος και αυτονομίας του drone, αυτό μπορεί ανέτως να καλύψει απόσταση 10-15 χλμ. και κατ’ αυτό τον τρόπο να πετύχει πλήγματα ακριβείας σε αποστάσεις 15-20 χλμ. από την θέση απογειώσεως!

Μέχρι σήμερα, η SAS Technology έχει αναπτύξει τρεις βασικές αντιλήψεις οπλισμένου SARISA, που προορίζονται για κάλυψη συγκεκριμένων αμυντικών αναγκών.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις