6ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας & Διαστημικής 2022 για το Δημοτικό

ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ
6ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού
Αστρονομίας & Διαστημικής 2022 για το Δημοτικό
για τους μαθητές Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου


Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος διοργανώνουν για 6η συνεχή χρονιά τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής 2022, για τους μαθητές της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού Σχολείου ως εξής:

ΣΚΟΠΟΣ
Σκοπός του διαγωνισμού είναι η περαιτέρω ενασχόληση και εμβάθυνση των μαθητών στην επιστήμη της Αστρονομίας και της Διαστημικής, η εξοικείωσή τους με τις θαυμαστές τελευταίες ανακαλύψεις των τεχνητών δορυφόρων κ.ά. παρατηρητηρίων και η επιβράβευση της ενδόμυχης και διερευνητικής αυτής προσπάθειάς τους. Δευτερεύων σκοπός είναι η προετοιμασία των μαθητών του Δημοτικού για να συμμετάσχουν αργότερα στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής, που εδώ και 26 χρόνια διενεργεί η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος τόσο για το Λύκειο, όσο και για το Γυμνάσιο.
ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ
Σύμφωνα με τις δύο διοργανώτριες αρχές του Διαγωνισμού, ορίζονται ως Μέλη της Επιτροπής του 6ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας & Διαστημικής Δημοτικού 2022, οι κάτωθι:

  1. Ζαχείλας Λουκάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ως Πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, αλλά και εκπρόσωπος του φιλοξενούντος τον Διαγωνισμό Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)
  2. Βάρβογλης Χαράλαμπος, Ομότιμος Καθηγητής Αστροφυσικής Α.Π.Θ. (Τιμής Ένεκεν ως Μέλος της Εταιρείας Αστρονομίας & Διαστήματος)
  3. Μαυρομμάτης Δ. Κων/νος, Μαθηματικός – τ. Λυκειάρχης (ως πρώην Πρόεδρος της διοργανώτριας αρχής της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος)
  4. Ξενάκης Χρίστος, Επίτιμος Σύμβουλος Φυσικών (ως πρώην Αντιπρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, και έμμεσα σχετιζόμενος με την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση).
    ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ
    Η εξεταστέα ύλη του διαγωνισμού είναι ενδεικτικά: Αυτή που περιλαμβάνεται στα διδακτικά βιβλία Γλώσσας, Φυσικής και Γεωγραφίας της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, καθώς και μερικά γενικά θέματα της σύγχρονης επιστήμης της Αστρονομίας, που είναι γνωστά στα παιδιά είτε από τις τηλεοράσεις, είτε από το Internet, είτε από αστρονομικά βιβλία και περιοδικά.
    ΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
    Η 1η φάση «ΑΓΛΑΟΝΙΚΗ» του διαγωνισμού θα διενεργηθεί την:
    Κυριακή, 15η Μαΐου 2022 και από ώρα 12:00 έως 13:00
    κατά τον ακόλουθο τρόπο.
    Οι μαθητές χρησιμοποιώντας υπολογιστή στο χώρο της κατοικίας τους μπαίνουν στον ιστότοπο του Διαγωνισμού:
    contest.astronomos.gr
    όπου θα βρουν μέσα στο μενού με τίτλο «ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ» τον σχετικό σύνδεσμο του διαγωνισμού με τίτλο «Διαγωνισμός Δημοτικού». Εκεί τους ζητείται να συμπληρώσουν τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο καθώς και το e-mail, είτε το δικό τους είτε κάποιου γονέα ή κηδεμόνα), και να ορίσουν ένα όνομα χρήστη (username) και έναν κωδικό (password), που δεν πρέπει να χάσουν ή να ξεχάσουν. Η δυνατότητα εγγραφής – δήλωσης συμμετοχής στο Διαγωνισμό, θα παρέχεται μέχρι και τρεις ημέρες πριν τον διαγωνισμό, ήτοι μέχρι την Πέμπτη, 12η Μαΐου 2022.
    Τις επόμενες 3 ημέρες θα γίνει η σχετική προετοιμασία της ιστοσελίδας των θεμάτων και ο έλεγχος της ορθότητας των στοιχείων των μαθητών.
    Την ημέρα του διαγωνισμού οι μαθητές μπαίνουν στον σύνδεσμο του Διαγωνισμού Δημοτικού, με το username και το password τους και στη συνέχεια θα ανοίγει στον ίδιο ιστότοπο η ειδικά διαμορφωμένη σελίδα, όπου θα καλείται να λύσει τις ασκήσεις και να απαντήσει στις ερωτήσεις εντελώς ηλεκτρονικά. Στο τέλος των ερωτήσεων θα υπάρχει εμφανές κουμπί με την ένδειξη «ΥΠΟΒΟΛΗ». Το πάτημα του κουμπιού θα σημαίνει αυτόματα το τέλος της εξέτασης και η αποστολή του ηλεκτρονικού γραπτού στην Επιτροπή του Διαγωνισμού. Ο μαθητής θα ειδοποιηθεί εντός 24 ωρών μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στην ηλεκτρονική διεύθυνση που έχει δηλώσει, για την επιτυχή παραλαβή των απαντήσεών του από το σύστημα, καθώς επίσης και για την επίδοσή του, αφού το σύστημα βαθμολογεί αυτόματα τις απαντήσεις κατά την υποβολή τους.
    Λόγω της χρήσης του ειδικού αυτού συστήματος εξέτασης, απαντήσεις από τον συγκεκριμένο συμμετέχοντα θα στέλνονται μόνο μια φορά, και δεν θα γίνονται δεκτές εκ των υστέρων διορθώσεις. Τα γραπτά των μαθητών διορθώνονται αυτόματα από το ηλεκτρονικό σύστημα και οι επιδόσεις τους αναρτώνται άμεσα στον πίνακα βαθμολογίας.
    ΠΡΟΣΟΧΗ: Έγκυρη συμμετοχή θα θεωρηθεί αν ολοκληρωθεί η ηλεκτρονική διαδικασία της εξέτασης μέσα σε μια (1) ώρα ακριβώς και πατηθεί το κουμπί «ΥΠΟΒΟΛΗ» το αργότερο μέχρι τις 13:00 της 15ης – 5 – 2022.
    Οι περίπου 30 καλύτεροι της 1ης φάσης θα έχουν το δικαίωμα να συμμετάσχουν στη 2η φάση του διαγωνισμού. Τα ονόματά τους θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού (contest.astronomos.gr) εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
    Η δεύτερη (2η) φάση «ΥΠΑΤΙΑ» του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο στο Οικονομικό Τμήμα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, 28ης Οκτωβρίου 78 (πρώην κτίριο Ματσάγγου), την
    Κυριακή, 19η Ιουνίου 2022 και από ώρα 12:00 έως 13:30
    με την απόλυτη ευθύνη της Επιτροπής του Διαγωνισμού. Τα έξοδα μετακίνησης προς και από τον Βόλο βαρύνουν αποκλειστικά τον διαγωνιζόμενο, δηλαδή χωρίς δαπάνη για το Δημόσιο ή για την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος ή για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
    Μετά το τέλος του διαγωνισμού η Επιτροπή του Διαγωνισμού κατατάσσει τους μαθητές κατά τη σειρά βαθμολογίας και αναρτά τον σχετικό πίνακα στην ιστοσελίδα του Διαγωνισμού (contest.astronomos.gr).
    ΒΡΑΒΕΙΑ
  5. Οι τρεις (3) μαθητές ή μαθήτριες των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού Σχολείου, που θα έλθουν πρώτοι στην 2η φάση «ΥΠΑΤΙΑ» αποτελούν τους βραβευόμενους του Διαγωνισμού και θα λάβουν το αντίστοιχο μετάλλιο, το έντυπο ΒΡΑΒΕΙΟ και δωρεάν ένα βιβλίο των εκδόσεων της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, ήτοι: Για το 1ο βραβείο: το βιβλίο «Λεξικό Αστρονομίας», για το 2ο βραβείο: το βιβλίο «Λεξικό Διαστημικής» και για το 3ο βραβείο: το βιβλίο «Η Ουρανογραφία των Αγίων». Επίσης, οι δύο (2) πρώτοι της 2ης φάσης θα λάβουν από ένα τηλεσκόπιο (χορηγία του κ. Ν. Καμαρέτσου, παλαιού πρωτεύσαντα στον Διαγωνισμό του Λυκείου) ενώ ο 3ος της 2ης φάσης θα λάβει ένα ισχυρό ζευγάρι κιάλια.
  6. Οι επόμενοι περίπου 12 του αξιολογικού πίνακα (θέσεις 4 έως 15) αποτελούν τους επαινούμενους του διαγωνισμού και θα λάβουν τον σχετικό ΕΠΑΙΝΟ, καθώς και παιδικά αστρονομικά βιβλία.
  7. Οι συνολικά περίπου 15 επιτυχόντες μαθητές εγγράφονται ΔΩΡΕΑΝ συνδρομητές για ένα έτος στο αστρονομικό περιοδικό «Ουρανός», που από 30ετίας εκδίδει ανελλιπώς η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος.
  8. Όλοι οι επιτυχόντες μαθητές που θα παραβρεθούν στην βραδιά της βράβευσης (και εκτός των τριών πρώτων) θα πάρουν μέρος στην κλήρωση ενός τηλεσκοπίου (χορηγία του καταστήματος «Πλανητάριο» Θεσσαλονίκης, του κ. Τσάμπουρα Δ.)
  9. Σε όλα τα σχολεία, στα οποία φοιτούν οι διακρινόμενοι μαθητές και μαθήτριες απονέμονται ΤΙΜΗΤΙΚΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΑ.

Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση του εν λόγω διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί με τις εξής απαραίτητες συνθήκες:
• η συμμετοχή των μαθητών και των μαθητριών στον διαγωνισμό να είναι προαιρετική, υποβάλλοντας ο καθένας, στην περίπτωση που επιθυμεί να συμμετάσχει, χωριστά την δική του ατομική συμμετοχή,
• η συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό δεν εντάσσεται στον εκπαιδευτικό σχεδιασμό του σχολείου, ούτε πραγματοποιείται με ευθύνη του Διευθυντή και του διδακτικού προσωπικού,
• οι γονείς ή οι κηδεμόνες των μαθητών/τριών να έχουν ενημερωθεί και να εκφράσουν τη ενυπόγραφη σύμφωνη γνώμη τους για τη συμμετοχή των παιδιών στον διαγωνισμό καθώς και για τους όρους και τις προϋποθέσεις διεξαγωγής του διαγωνισμού,
• να μην υπάρχει καμία απολύτως δαπάνη (άμεση ή έμμεση) για τους συμμετέχοντες μαθητές/-τριες (και τους γονείς και κηδεμόνες τους) πλην της σχετικής μετακίνησης προς και από το Εξεταστικό Κέντρο,
• στην ιστοθέση του διαγωνισμού και στις ιστοσελίδες που παραπέμπει να μην υπάρχει τοποθέτηση προϊόντων,
• δεν επιτρέπεται οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση διαφήμιση προϊόντων/φορέων/υπηρεσιών εντός του περιεχομένου του διαγωνισμού,
• οι τυχόν μετακινήσεις μαθητών/-τριών για τις ανάγκες των διαγωνισμών να γίνουν με την ευθύνη των γονέων και κηδεμόνων τους,
• η όλη διενέργεια των διαγωνισμών (αξιολόγηση μέσω σχετικού ερωτηματολογίου, βράβευση, δημοσιοποίηση) θα υλοποιηθεί με ευθύνη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος και σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας για τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και των πνευματικών δικαιωμάτων των δημιουργών και των συμμετεχόντων/χουσών μαθητών/-τριών, σε όλες τις φάσεις του διαγωνισμού,
• να δημοσιοποιηθούν προς το Υπουργείο Παιδείας αναλυτικά οι απολογισμοί από την αξιολόγηση και τα παιδαγωγικά – διδακτικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τη διενέργεια του διαγωνισμού.

Οι μαθητές και οι καθηγητές που επιθυμούν να πληροφορηθούν οτιδήποτε σχετικό με τον διαγωνισμό μπορούν να επικοινωνούν με τους παρακάτω τρόπους:

  1. Ταχυδρομική διεύθυνση:
    Λουκάς Ζαχείλας,
    Γεωργίου Καρτάλη 72 – Ροζού
    38333 ΒΟΛΟΣ
  2. Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail):
    • ead-volos@astronomos.gr
    • zachilas@uth.gr
  3. Τηλέφωνα:
    o 2421051061, 2421046253 & 6973026260 Μαυρομμάτης Κων/νος, μαθηματικός.
    o 6944535455 Ζαχείλας Λουκάς, Αναπληρωτής Καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας.
  4. FΑΧ:
    o 2421051061

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις