Η Βουλγαρία απορρίπτει «κάθε τελεσίγραφο» για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ

Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ δήλωσε ότι η χώρα του δεν θα δεχθεί «κανένα τελεσίγραφο» στις συνομιλίες μεταξύ Σκοπίων και Βρυξελλών για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Σόφια άσκησε βέτο στα τέλη του 2020 στην έναρξη των συνομιλιών για την ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, υποστηρίζοντας ότι δεν εφαρμόζουν μια διμερή συνθήκη που υπεγράφη το 2017. Η Βουλγαρία αναμένει συνταγματικές εγγυήσεις για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Βουλγάρων  πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην ΕΕ.

«Είναι εξαιρετικά ακατάλληλο και μάταιο να δίνονται στη Βουλγαρία τελεσίγραφα», δήλωσε τη Δευτέρα ο Ράντεφ σε δημοσιογράφους στη Σόφια, σχολιάζοντας δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των Σκοπίων Μπουγιάρ Οσμάνι. Επεσήμανε ότι ανάμεσα στα άλυτα πολιτικά ζητήματα ξεχωρίζουν ο σεβασμός των δικαιωμάτων των Βουλγάρων της “Βόρειας Μακεδονίας”, η ενίσχυση των νόμων για τη ρητορική μίσους και οι παραβιάσεις της βουλγαρικής πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς.

Σύμφωνα με βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης, ο Οσμάνι φέρεται να είπε ότι μέχρι τον Ιούνιο (δηλαδή μέχρι το τέλος της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ) υπάρχει μια πιθανότητα ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Ράντεφ επέμεινε ότι πρέπει να τηρηθούν οι όροι για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών. Το βέτο επηρέασε και την έναρξη των συνομιλιών της ΕΕ με την Αλβανία, οι οποίες παραμένουν παγωμένες.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις