“Φίλε έφυγε ο Στράτος και παρέλυσε το κράτος” – (11/5/1990) Το αντίο στον Στράτο Διονυσίου

Λαϊκός τραγουδιστής, που έλαμψε στις πίστες και τη δισκογραφία, ο Στράτος Διονυσίου έφυγε από τη ζωή το πρωινό της 11ης Μαΐου 1990.

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ερμηνευτές του λαϊκού και ελαφρολαϊκού τραγουδιού, με στιβαρή φωνή και μεγάλες διαχρονικές επιτυχίες.

Γεννήθηκε στις 8 Νοεμβρίου του 1935 στη Νιγρίτα Σερρών. Οι γονείς του, ήταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Το 1948, μετά την απώλεια του πατέρα του αποφασίζει να αφήσει το χωριό του για να εγκατασταθεί μόνιμα στη Θεσσαλονίκη.

Αν και γεννήθηκε τραγουδιστής χρειάστηκε να κάνει προηγουμένως πολλά άλλα επαγγέλματα: ράφτης, μικροπωλητής, εργάτης. Την πρώτη του εμφάνιση σε κέντρο την κάνει στη Θεσσαλονίκη. Με παρότρυνση συναδέλφων του κατεβαίνει στην πρωτεύουσα ξεκινώντας την καριέρα του.

Ήταν ένα πρωινό της 11ης Μαΐου 1990, όταν υπέστη ρήξη ανευρύσματος κοιλιακής αορτής σε ηλικία μόλις 55 χρόνων στη σουίτα 707 του ξενοδοχείου «Χανδρής» εκεί που κατέλυε για να βρίσκεται κοντά στον τότε Ιππόδρομο που ήταν το μεγάλο του πάθος. Όταν μεταφέρθηκε στον Ευαγγελισμό ήταν κλινικά νεκρός.

ο Στράτος Διονυσίου περικλείει με τον μύθο του μια ολόκληρη εποχή. Ευθυτενής, ντόμπρος, αψίκορος όταν έπρεπε να διαφυλάξει την τιμή του, τίμιος εργάτης του πενταγράμμου (λέγεται ότι μπορούσε να ηχογραφήσει prima vista έναν ολόκληρο δίσκο μέσα σε ένα απόγευμα), παθιασμένος με το τραγούδι, επιρρεπής σε έξεις, σύντροφος εν όπλοις για τους δικούς του ανθρώπους, ο Στράτος Διονυσίου περικλείει με τον μύθο του μια ολόκληρη εποχή.

Προφανώς, δεν παρέλυσε το κράτος όταν έφυγε. Παραλύει, όμως, κάτι από την ευρυχωρία του παλαιού κόσμου έναντι της επιθετικότητας του καινούργιου.

Κι αυτό είναι κάτι ανεπίστρεπτο.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις