Οι Tαλιμπάν επιβάλλουν και πάλι την μπούρκα στο Αφγανιστάν

Εδώ και δύο δεκαετίες, πριν δηλαδή την επάνοδο των Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021, οι γυναίκες ζούσαν με σχετική ελευθερία, ενώ εκτός από την ενδυμασία οι Ταλιμπάν στέρησαν και πάλι το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση.

“Θα πρέπει να φορούν τσάντρι (σ.σ. μπούρκα), διότι είναι παραδοσιακό και δείχνει σεβασμό”, αναφέρει το διάταγμα που υπέγραψε ο Χιμπατουλάχ Αχουντζάντα και παρουσιάστηκε από την κυβέρνηση των Ταλιμπάν σε δημοσιογράφους στην Καμπούλ.

Οι Ταλιμπάν χωρίζονται σήμερα στους βαθιά συντηρητικούς κι σ’ εκείνους που προσπαθούν να φανούν πραγματιστές προκειμένου να διοικήσουν τη χώρα που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια οικονομική κρίση. Πόσο μάλλον όταν τα δυτικά κράτη αρνούνται να προσφέρουν οικονομική βοήθεια σε ένα καθεστώς που αφαιρεί ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα από τις γυναίκες. Μέχρι τώρα αυτές οι δύο ομάδες δεν είχαν συγκρουστεί δημοσίως.
 

Το χάσμα έγινε όμως ακόμα μεγαλύτερο όταν κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο Αχουντζάντα αιφνιδίασε τους πάντες απαγορεύοντας το δικαίωμα στην εκπαίδευση μετά το δημοτικό για τα κορίτσια. 

Και μολονότι κρατικοί λειτουργοί προσπαθούσαν να διαβεβαιώσουν τους δημοσιογράφους ότι δεν θα συμβεί αυτό ο Αχουντζάντα δήλωσε πως κάτι τέτοιο έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές του Ισλάμ.

Την περασμένη Κυριακή, οπότε και ανακοινώθηκε η διαταγή για την επαναφορά της μπούρκας, οι περισσότερες γυναίκες στην Καμπούλ φορούσαν hijab, ένα μακρύ μαντήλι που καλύπτει τα μαλλιά τους, αλλά όχι το πρόσωπο τους και μακρύ φουστάνι ή παλτό.

 Η μπούρκα καλύπτει το πρόσωπο και τα μάτια. Με πολλές γυναίκες να θέλουν να φύγουν πλέον από τη χώρα, λόγω των αναχρονιστικών μέτρων.

“Το Αφγανιστάν πρέπει να μάθει να αλλάζει μέσω της μη βίας” τιτλοφορείται το άρθρο του ObaidullaBaheer λέκτορα στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις