Επιστροφή στην αλήθεια – DÖNÜS

ΓΡΑΦΕΙ η Σύρμω Τουτολίδου

Όταν ήμουν φοιτήτρια είχα διαβάσει πολλά βιβλία, διηγήματα και μυθιστορήματα, που είχαν σχέση με τη Μικρασιατική Καταστροφή και την Γενοκτονία των Ποντίων. Είχα ρίξει τόσα πολλά δάκρυα κι είχα πονέσει διαβάζοντας για όλα τα δεινά που ζήσανε οι άνθρωποι εκείνης της εποχής, που είχα υποσχεθεί στον εαυτό μου πως δε θα ξαναδιαβάσω άλλο παρόμοιο.

“Φτάνει τόση μαυρίλα στη ψυχή μου. Έμαθα αρκετά “. Γυρνούσα την πλάτη σε οποιοδήποτε παρόμοιο βιβλίο για τα επόμενα αρκετά χρόνια. Η μόνη φορά που επέτρεψα τον εαυτό μου να παραβεί την υπόσχεση του ήταν για το βιβλίο της Halo Thea “Ούτε το όνομά μου” . Ένα βιβλίο που με στοιχειώνει ακόμα κι ας έχουν περάσει εφτά χρόνια από τότε που το διάβασα.

Όταν κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της κ. Σταματίας Καραγεωργίου, DÖNÜS, ήξερα πως για άλλη μια φορά θα αθετούσα την υπόσχεσή μου. Έχοντας αγαπήσει δύο από τα προηγούμενα βιβλία της (Για τους καρπούς της ακακίας και Ξύλινος Σταυρός) ήταν βέβαιο πως σύντομα θα διάβαζα κι αυτό.

Δε σας κρύβω πως στην αρχή με ξένισε ο τίτλος του. Γιατί μια τούρκικη λέξη σε ένα βιβλίο που διαπραγματεύεται όχι μόνο τη Γενοκτονία των Ποντίων αλλά κάνει αναφορές και στη Γενοκτονία των Αρμενίων, στους εν γένει διωγμούς των Ελλήνων όχι μόνο το 1919-1922 αλλά και στο πογκρόμ της 6/9/1955 στην Κωνσταντινούπολη; Γιατί ο τίτλος να είναι στα τουρκικά ενώ το θέμα του βιβλίου είναι τόσο ελληνικό;

Η απάντηση δίδεται από τις πρώτες σελίδες: η συγγραφέας, πολύ έξυπνα, αφηγείται τα παραπάνω γεγονότα μέσα από τα μάτια των ηρώων της, που όμως είναι όλοι Τούρκοι. Κι έτσι μαθαίνουμε κι εμείς για την κρίση ταυτότητας που ζει μερίδα των πολιτών της γείτονος χώρας, αλλά και πως η Τουρκία επιμελώς έχει αποκρύψει ή και εξαφανίσει κάθε ενοχοποιητικό στοιχείο αυτών των εγκλημάτων.

Οι ήρωες του βιβλίου, λοιπόν, θα βρουν τον δρόμο της επιστροφής; (Αυτό σημαίνει DÖNÜS). “Επιστροφή στην αλήθεια

• την ιστορική, την προσωπική, την πνευματική. (από το οπισθόφυλλο).

Το DÖNÜS είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα και δεν το κρύβει: μεγάλο μέγεθος (619 σελίδες), ιστορικά ντοκουμέντα, υπαρκτά πρόσωπα. Η συγγραφέας όμως κατορθώνει να ισορροπήσει απόλυτα ανάμεσα στην ιστορία και τη μυθοπλασία.

Το αποτέλεσμα; Ένα βιβλίο που σε συνεπαίρνει με την πλοκή του ενώ παράλληλα σου διδάσκει ιστορία! Ας γίνει η ανάγνωσή του αφορμή για ένα διαφορετικό μνημόσυνο στην μνήμη όσων χάθηκαν, πόνεσαν, θυσιάστηκαν…

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

 ΓΡΑΦΕΙ η Σύρμω Τουτολίδου για το βιβλίο DÖNÜS της  Σταματία Καραγεωργίου.

.

Κοινοποίησε:

Σχετικές δημοσιεύσεις